Ghanese band Edikanfo dropt na 40 jaar nieuwe track

De Ghanese band Edikanfo bracht onlangs de single Nka Bom uit, om hiermee definitief zijn terugkeer aan te kondigen na een afwezigheid van bijna 40 jaar. De single is afkomstig van het in 1981 verschenen debuut album The Pace Setters dat werd geproduceerd door Brian Eno. Het album krijgt dit voorjaar voor het eerst een wereldwijde release (digitaal en fysiek) op Dox Records/Glitterbeat Records.

Het debuutalbum van Edikanfo  dropte in 1981 al. De groep was toen een jonge band actief in het nachtleven van Ghana's bruisende hoofdstad Accra. Edikanfo maakt al snel naam in de internationale scene met hun vooruitstrevende mix van highlife en afrobeat. Het album The Pace Setters komt al snel onder de aandacht doordat Brian Eno de rol van producer vervult op het album. Eno is op dat moment bezig om zich te verdiepen in Afrikaanse muziek en besluit na een reis door Ghana samen te werken met Edikanfo. 

Net wanneer alles mogelijk lijkt voor Edikanfo slaat het noodlot toe. Een staatsgreep in Ghana zorgt ervoor dat er strenge regels komen in het land waardoor het voor de band steeds moeilijk wordt om te blijven bestaan. Uiteindelijk vertrekt een groot deel van de band uit het land en dit lijkt het einde voor Edikanfo.
Founding member, bassist en frontman Gilbert Amartey Amar vestigt zich uiteindelijk in Amsterdam waar hij inmiddels al een groot deel van zijn leven woont. In 2019 besluit hij alle nog levende bandleden bij elkaar te brengen en af te reizen naar Ghana om samen met jong Ghanees talent de band nieuw leven in te blazen. 2020 markeert de definitieve terugkeer van Edikanfo met een re issue van het debuutalbum, nieuw materiaal en Europese tourdata op de planning,
De single Nka Bom draagt een bijzonder verhaal met zich mee. Na de staatsgreep en onrust in Ghana begint het nummer zich te ontwikkelen als protestlied dat de bevolking oproep om het land opnieuw op te bouwen. “Nka Bom” means togetherness. You know, the song is calling people to come together to help to build the nation. To do things together. Because together we succeed" vertelt frontman Gilbert Amartey Amar.
Nka Bom is nu te beluisteren. De re-issue van het album The Pace Setters verschijnt op 8 mei.

Bron: persbericht dox records