Afbeelding

Filosoof Sophie Oluwole spreekt over Orunmila

Sophie Bosede OluwoleDe Afrikaanse filosoof Sophie Oluwole die een baanbrekend boek schreef over de Afrikaanse en westerse filosofen Orunmila en Socrates, vertoeft van 20 t/m 27 mei in België en Nederland.  Ze is er ter gelegenheid van de eerste vertaling van haar boek over de twee filosofen die diepe sporen hebben getrokken in respectievelijk het westerse en Afrikaanse denken.

Uitgeverij Ten Have die de vertaling publiceerde schrijft dat het boek de Afrikaanse denktraditie op het wereldtoneel zet.

In Socrates en Orunmila deelt de Nigeriaanse filosoof  Sophie Oluwoleschreef haar inzichten over de Afrikaanse filosoof Orunmila, die leefde ten tijde van Socrates. Beide filosofen hebben zelf geen woord op papier gezet. Hoe komt het nu dat we Socrates wel kennen en Orunmila niet? Lange tijd werd Orunmila onterecht slechts als mythologisch figuur gezien en werden zijn wijsheden religieus geduid.

Oluwole brengt Orunmila terug in filosofisch gezelschap door te laten zien dat het werk van Socrates en Orunmila opvallende overeenkomsten vertoont – zo keerden beiden zich tegen het idee van een absolute waarheid. Door de twee denkers in dialoog te laten treden, beschrijft Oluwole tevens hoe de Afrikaanse en westerse filosofie een verschillende weg zijn ingeslagen.

Waar het westerse denken veelal werkt met binaire opposities, kent het Afrikaanse denken een traditie van complementariteit. Complementair denken biedt een uniek perspectief op allerlei actuele kwesties, zoals toenemende migratie en vraagstukken in verband met democratie.

Oluwole’s werk plaatst de Afrikaanse filosofie niet alleen op het wereldtoneel, maar plaatst de filosofie ook met beide benen in de maatschappij. 

Sophie Bosede Oluwole (1935) is een invloedrijke Nigeriaanse filosoof die een groot aantal boeken heeft geschreven. In 2014 was zij een van de G8-filosofen van Filosofie Magazine, samen met o.a. Zygmunt Bauman, Peter Sloterdijk en Damon Young.

Oluwole is geboekt voor verschillende presentaties tijdens haar auteursbezoek in mei 2017:
Zaterdag 20 mei Evenement bij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (Brussel)
Dinsdag 23 mei Evenement bij The School of Life (Amsterdam)
Woensdag 24 mei Evenement bij het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee)
Zaterdag 27 mei Symposium Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW)