Europees Parlement lanceert 50 For Freedom campagne

Op 24 mei 2016 gaf de Internationale Arbeidsorganisatie ILO in het Europees Parlement het startschot voor de wereldwijde campagne “50 For Freedom”.

Het doel van de campagne is minstens 50 landen te overtuigen om het Forced Labour Protocol van de Internationale Arbeidsorganisatie te bekrachtigen. Het Protocol, dat in 2014 door de lidstaten van ILO werd goedgekeurd, is juridisch bindend en bevat maatregelen inzake preventie, bescherming en schadeloosstelling, met als uiteindelijk doel alle vormen van moderne slavernij uit te bannen.

Moderne slavernij komt nog overal ter wereld voor maar weinigen hebben er weet van. Er leven nu meer mensen in slavernij dan ooit in de geschiedenis het geval is geweest.

Wereldwijd leven meer dan 21 miljoen vrouwen, mannen en kinderen of 3 mensen op 1000, in een situatie van moderne slavernij. De meeste slachtoffers werken in sectoren zoals landbouw, visserij, bouw, industrie, mijnbouw, dienstensector en huishoudelijk werk. Een op de vijf krijgt te maken met seksuele uitbuiting.

Volgens een recente studie van ILO is moderne slavernij een lucratief bedrijf met een “omzet” van meer dan 150 miljard dollar per jaar, evenveel als de gezamenlijke winst van 4 van de meest rendabele bedrijven ter wereld.

Lees door op diplomatie.belgium.be