Ethiopische Israeliërs demonstreren tegen politiegeweld en racisme

Ethiopiërs in Israel zijn het politiegeweld beu. De Israeliers van het Oost Afrikaanse land houden vandaag een protestmars tegen racisme in Tel Aviv, drie dagen nadat honderden van hen aan het rellen sloegen in Jeruzalem, als reactie op videobeelden van een Israelitische politieagent die een militair van Ethipiosche afkomst ruw omver duwt en afranselt.

De protestmars vandaag staat gepland voor 15.00uur, bij de Azrieli towers in het centrum van Tel Aviv. De Ethiopiërs hebben via social media mensen opgeroepen deel te nemen.

Volgens demonstranten waren de slagen die de geuniformeerde Israel Defense Force (IDF) militair Damas Pakada op zondag 27 april van politieagenten ontving, slechts het tipje van de ijsberg van het racisme en politiegeweld dat hen regelmatig ten deel valt.

Pakada, een 21-jarige wees die zeven jaar geleden uit Ethiopië naar Israel verhuisde met zijn vier broers en zusters, vertelde aan een televisiestation dat hij op weg naar huis fietste in de buurt Holon in Jeruzalem toen hij twee politieagenten tegenkwam. Hij zei dat hij hen vroeg wat er aan de hand was, waarop één van hen hem van zijn fiets afduwde met de woorden “ik mag doen wat ik wil” en hem sloeg.

Pakada zei dat de politieman dreigde hem neer te schieten als hij zich verzette tegen het pak slag. Hij werd toen afgevoerd naar het politie station. Een bijstander maakte een videofilm van het incident, hetwelk Pakada gebruikte om kracht te zetten bij zijn klacht tegen de politieagenten. De video werd ook door verschillende plaatselijke media uitgezonden.

“Ik voel me vernederd. Dit is een blamage aan het adres van de Isrealische staat. Ze deden dit alleen vanwege de kleur van mijn huis,” zei de militair. De politie leiding heeft beloofd de zaak te onderzoeken. Voorlopige is bekend geworden dat de agent die Pakada aanviel een vrijwilliger is.  De politie heeft aangekondigd dat hij uit het ambt gezet zal worden.

Een protest ontvlamde desalniettemin. “Kennelijk moet Israel branden -net als Baltimore- voordat iemand wakker wordt. Het apartheid regiem is terug; dit lijkt wel de 21-ste eeuw,” zei Gadi Yevarkan, voorzitter van de Campagne voor Gelijkheid voor Ethiopische Joden.

Zo’n duizend mensen gingen de straat op in Jeruzalem; ze wilden verhaal halen bij de residentie van de premier, maar werden door de politie tot staan gebracht. Tijdens de gevechten raakten drie politiemannen gewond door flessen en stenen die de protesters op hen gooiden. De demonstraties gingen enkele uren door.

Nir Barkat, de burgemeester van Jeruzalem sprak de demonstranten toe en maande hen tot kalmte. Hij onderscrheef hun recht tot demonstreren, maar gaf aan dat ze daar wel vergunning voor dienden te hebben. “Om te zien hoe een militair in uniform wordt afgeranseld door een politieman confirmeert eigenlijk het officiele beleid dat het de politietoegestaan is zwarte mensen af te ranselen zonder daarvoor verantwoording te hoeven af te leggen,” zei de burgemeester.