Afbeelding

Etchica overrompelt zwart en wit met haar boek Dubbelbloed

De Amsterdamse Etchica Voorn brengt op 3 september 2017 haar debuut “Dubbelbloed” uit. Een roman gevuld met ervaringen en onderwerpen die haar identiteit hebben doen vormen als Nederlands-Surinaamse vrouw in Amsterdam.

Als opgroeiend meisje is zij onwetend en naïef, als twintiger onbekommerd met een twist van verwarring. Pas na de geboortevan haar zoon op haar dertigste wordt zij nieuwsgierig naar haar dubbele achtergrond.
Diversiteit het nieuwe normaal?

Etchica is een dubbelbloed, kind van een Surinaams-creoolse vader en een Nederlandse moeder. Na het overlijden van haar vader groeit het verlangen meer te weten over haar creoolse afkomst. Haar oma uit Drenthe biedt liefde en bescherming in een oer-Hollandse omgeving. Maar als ook haar Surinaamse oma, die zij nooit echt heeft gekend, het leven laat, vreest Etchica een deel van de familiegeschiedenis en daarmee een deel van zichzelf kwijt te raken.

Ze besluit op zoek te gaan naar haar Surinaamse wortels, naar de familie voor wie zij een vreemde is, in het land waar ze nooit eerder is geweest. Etchica ervaart dat zij als moksi uiteindelijk nergens bij hoort, niet bij haar Nederlandse witte familie, niet bij haar Surinaamse zwarte familie. Tegelijk beseft ze dat zij als dubbelbloed het beste van twee culturen in zich draagt, dat onafhankelijkheid en zelfstandigheid belangrijker zijn dan afkomst en kleur.

Etchica Voorn: "De pijn is scherp en snijdend als mijn oudere Surinaamse nicht zonder enige aanleiding haar naaldhak in mijn rug plant. Je moet niet denken dat je beter bent omdat je wit bent.” Ik ben tien jaar en begrijp er niets van. Ze heeft haar punt gemaakt en het doet zeer."

Boekpresentatie
Op zondag 3 september 2017 is de boekpresentatie van o.a. Dubbelbloed met een afwisselend programma van Uitgeverij In de Knipscheer waarin met spoken word, film en muziek de nieuwe West- en Oost-Indische boeken van 2017 gepresenteerd worden. Muzikaal intermezzo: Ronald Snijders en Frank Ong-Alok.

Locatie: Podium Mozaïek, Bos en Lommerweg 191, 1055 DT Amsterdam
Tijd: 14.30 – 17.00, Tickets: https://podiummozaiek.stager.nl/web/tickets