Memre eerste sessie

Enthousiasme bij de aftrap van Project Memre

Afgelopen woensdag 2 februari was de aftrap. Zo’n 16 mensen uit de Afro-gemeenschap verzamelden zich in een Zoomsessie voor de eerste les “archiefonderzoek” in het project Memre van stichting Bigi Bon.

“Erg leuk en ik doe graag mee. Ik heb al veel geleerd op zo’n avond,” reageerde één deelnemer aan het eind. “Wat een leuke groep met betrokken en fijne mensen,” zei een ander. “Ik voel me vereerd om hier onderdeel van uit te maken. Many thanks for giving me this opportunity,” reageerde een ander.

Project Memre is bedoeld om samen met mensen uit de AFRO gemeenschap, in de digitale archieven op zoek te gaan naar verhalen uit hun (slavernij)verleden.

https://twitter.com/_Afromag/status/1490230726805147656?s=20&t=lGA7SeH4QUJO1-7C7tpg_g

De Zwarte gemeenschap heeft een onaangeroerde schatkist aan nooit vertelde verhalen. Het verleden van de nakomelingen van totslaafgemaakten is immers niet alleen een aaneenknoping van marginalisatie en kommer en kwel; er komen ook tal van mooie verhalen in voor, van heldendaden, van liefde, van ondernemerschap, die voortleven in families maar door de eurocentrische geschiedschrijving gemakshalve genegeerd zijn.

AFRO Magazine en haar moederstichting Bigi Bon doen met Project Memre een poging om enkele van deze verhalen uit de vergetelheid te lichten en de narratief over de gemeenschap te beïnvloeden.

Daarvoor krijgen de deelnemers de komende weken archieftraining van Huub van Helvoort en daarna een schrijfcursus verzorgd door schrijver Karin Lachmising; hiermee kunnen de vruchten van het archiefonderzoek verwerkt worden tot artikelen op AFRO Magazine; voor het schrijven krijgen de deelnemers ook nog begeleiding. Luus Malbons portretteert alle deelnemers voor haar Ginger Tea & Lemon podcast, die ook via AFRO Magazine de wereld ingaat.

Memre eerste sessie

AFRO Magazine publiceert hiermee niet alleen verhalen die de geschiedenisboeken en het nieuws niet haalden, maar brengt als eerste deze oude verhalen; primeuren uit het verleden. Geschiedenisboeken zijn onvolledig en met journalistiek kan vandaag het volledige verhaal van gisteren worden geschreven, ten behoeve van morgen.

De enthousiaste reacties van de deelnemers bij de aftrap van het project beloven een boeiende periode de komende weken; een reis met onverwachte uitvalswegen die leiden naar nu wellicht nog onbekende bestemmingen. Hoe spannend!FCP

Project Memre wordt uitgevoerd met ondersteuning van het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Stichting Bigi Bon die het project managed, voert meerdere projecten uit die te maken hebben met de Afro-gemeenschap, waaronder een boekenclub voor jongeren in Amsterdam Zuidoost, de OZOSchool in de zomer en een schrijfwedstrijd.