Afbeelding

Dubbelbloed genomineerd voor OPZIJ Literatuurprijs

Dubbelbloed, de debuutroman van Etchica Voorn is genomineerd voor de OPZIJ Literatuurprijs. “Dit had ik ook echt nooit kunnen dromen. Het is bijna idioot dat ik daar sta, in een lijst van 10 boeken, naast twee van mijn heldinnen. Ik ben supertrots op die nominatie. Dat is eigenlijk al winnen voor mij en voor mensen die zich herkennen in mijn verhaal dat ik neerpende in mijn boek. Totdat de uiteindelijke winnaar bekend is, ga ik toch wel hopen dat ik het word,” zegt ze enthousiast.

De imposante Amsterdamse bracht Dubbelbloed uit in september vorig jaar en overrompelde zwart en wit met de ervaringen en onderwerpen die haar identiteit hebben doen vormen als Nederlands-Surinaamse vrouw in Amsterdam. Waar Nederland mensen die voortkwamen uit ouders uit twee culturen steevast halfbloed blijft noemen, noemt Voorn, kind van een zwarte Surinaams vader en een Nederlandse moeder, zichzelf steevast dubbelbloed. Haar boek vertelt hoe zij als moksi voelde alsof ze nergens bij hoorde, en uiteindelijk besefte ze dat zij als dubbelbloed het beste van twee culturen in zich draagt, dat onafhankelijkheid en zelfstandigheid belangrijker zijn dan afkomst en kleur. 


De OPZIJ Literatuurprijs wordt jaarlijks uitgereikt. In aanmerking komen titels die bijdragen aan de bewustwording, emancipatie en ontplooiing van vrouwen. Maar daarnaast moet de winnende titel ook hebben gegrepen vanwege de literaire kwaliteit en/of de impact op onze maatschappij.


“Ik ben heel blij met de reacties. Dat mede door mijn boek steeds meer een punt is waar er over dit onderdeel van diversiteit geschreven wordt. Ik ben Surinaams Nederlands, maar er zijn zoveel andere mengelingen. Ik kreeg bijvoorbeeld een reactie van iemand die Marokkaans/Algerijns/Nederlands is; ze had het boek gelezen en was zo geraakt, omdat ze er zoveel dingen in herkent. Het heeft ook nog een heel gesprek met haar ouders in gang gezet. Dat mijn boek zo een waarde zou krijgen had ik niet verwacht.”

 Sinds Dubbelbloed uitkwam leeft ze in een soort achtbaan waarmee ze zoefde van haar boekpresentaties in Podium Mozaïek in Amsterdam en Tori Oso in Suriname, naar een theateroptreden binnenkort in het Bijlmerpark Theater.

“Mijn boekpresentatie is een combinatie van voordracht met muziek met Pieter Jan van den Boogaard accordeonist en zangeres Sarina Voorn. Dat slaat zo aan dat we nu met z’n drieën in het Bijlmerpark theater gaan optreden tijdens Kwaku. Mét Johannes Fretz, ook een Surinaams Nederlandse dubbelbloed. Een voorstelling waarin we ieder op onze eigen manier onze dubbelbloedigheid ter sprake gaan brengen. Kijk, dat had ik niet verwacht. Dat ik of mijn boek de richting van het theater zou gaan,” vertelt ze.

 “Je kan het niet bedenken; alles is in verbinding. Je komt mensen tegen. Ik kom op plekken waar het gaat over boeken en het thema diversiteit. Ook voor mezelf is het identiteitsvraagstuk nog steeds een ontwikkeling.”

Het mooiste dat ze meemaakte was een gastcollege dat ze verzorgde aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. “Het ging over beginnen. Voor een club van acht meiden, allemaal begin 20, gaf ik een college over hoe je iets dat in je leeft en je raakt, eruit kan krijgen. Dat stak voor mij met kop en schouders boven alles uit.”

Dat een gerenommeerd feministisch tijdschrift als Opzij het boek nu nomineert, brengt het allemaal naar een geheel ander niveau. “OPZIJ staat echt voor ontplooiing en ontwikkeling en empowerment van vrouwen. Maar ook voor diversiteit. In die context vind ik dit een enorme opsteker. Er moet veel meer aandacht komen voor verhalen van mensen met dubbele identiteit. Dit is niet alleen voor mij een geweldig moment, maar ook voor iedereen die zich met mijn verhaal kan identificeren. We zijn allemaal genomineerd.”

De OPZIJ Literatuurprijs wordt jaarlijks uitgereikt. In aanmerking komen titels die bijdragen aan de bewustwording, emancipatie en ontplooiing van vrouwen. Maar daarnaast moet de winnende titel ook hebben gegrepen vanwege de literaire kwaliteit en/of de impact op onze maatschappij.

Dubbelbloed werd samen met tien andere titels geselecteerd uit een longlist van 33 boeken, die tot stand was gekomen na beoordeling van totaal 81 titels. Alle boeken zijn uitgekomen tussen 1 mei 2017 tot 30 april 2018. Opzij: “We kunnen zonder meer spreken van een rijk en zeer gevarieerd aanbod, waarbij de literaire kwaliteit gemiddeld opvallend hoog was.”