Afbeelding

Don Sijmor: ‘Kodjo en Mofina’ is maar het begin

Goed nieuws over de roman ‘Kodjo en Mofina’ van debuterend schrijver Don Sijmor: de financiering om het boek als film uit te brengen is deels rond en de film verschijnt naar alle waarschijnlijkheid in 2018 op het witte doek.

‘Als ik een droom heb werk ik er graag naar dat het ook realiteit wordt. Dat is er van jongs af aan bij me ingestampt,’ vertelt Sijmor.

De 24-jarige Rotterdammer bracht ‘Kodjo en Mofina’ in november 2016 uit. ‘Een roman uit de slaventijd’ noemt hij het; ‘een verhaal over de liefde die bloeide tussen twee mensen uit gemarginaliseerde bevolkingsgroepen in het koloniale Suriname’. 

Het boek vertelt het verhaal van Kodjo, een jonge Marron, kleinzoon van de Granman (het dorpshoofd), die zich gevangen voelt tussen de verplichtingen die bij zijn afkomst horen en zijn gevoelens voor de inheemse Mofina die tussen Marrons opgroeide, en zelf ook op zoek is naar haar eigen identiteit.

'Het ziet ernaar uit dat ik mijn droom zal kunnen verwezenlijken om de eerste film over een liefdesverhaal uit de slaventijd dat zich afspeelt in Suriname, daar op te nemen,’

'Dit verhaal achtervolgde me al drie jaar; Ik zag het hele verhaal voor me, lang voordat het op papier stond. Het was op den duur zo tastbaar dat ik me ging afvragen of ik het niet zelf had meegemaakt in een vorig leven. Eerder dit jaar ging ik ervoor zitten en ik schreef in drie nachten 300 pagina’s. Toen ik eenmaal begon kon ik niet meer stoppen.’

Hij bracht het boek in eigen beheer uit; daarvoor richtte hij zijn eigen uitgeverij ‘Books by Sijmor’ op.  ‘Ik zat niet te wachten op iemand die mij zou zeggen wat ik zou moeten veranderen aan het verhaal. Dit was mijn verhaal dat ik wilde delen met de wereld. Natuurlijk is het veel meer werk om een boek in eigen beheer uit te brengen, maar het is het waard.’

De reacties erop zijn strelend. “Mensen zeggen me dat ze niet kunnen stoppen met lezen als ze ermee beginnen. Eén persoon vertelde dat ze het in één nacht uit las. Dat zijn hele leuke reacties om te krijgen.’

Sijmor had 150 exemplaren verkocht al voordat het boek gedrukt was; en sinds het uit is gaat de verkoop gestaag door. ‘Ik heb wel 60 exemplaren verkocht sinds november. Dat is mooi voor een nieuwe uitgeverij.’

VERFILMING

Hij is nu in gesprek met financiers om het boek te verfilmen. Daarvoor wordt het verhaal in filmscript omgezet. ‘Daar ben ik ook heel enthousiast over. Het ziet ernaar uit dat ik mijn droom zal kunnen verwezenlijken om de eerste film over een liefdesverhaal uit de slaventijd dat zich afspeelt in Suriname, daar op te nemen,’ glundert hij. Het plan is om in februari 2017 naar Suriname af te reizen om er te scouten en in begin 2018 te starten met de opnames. ‘Ik wil een geheel Surinaamse cast. We kunnen dit allemaal zelf in Suriname en dat wil ik ook bewijzen,’ zegt hij.

PA SEM

Don Sijmor is de kleinzoon van Willem ‘Pa Sem’ Sijmor, bekend van café ’t Groentje in Groeneveen in de Bijlmer in Amsterdam Zuidoost. Pa Sem werd in 1994 gedecoreerd door de burgemeester van Amsterdam, omdat hij met gevaar voor eigen leven een jongetje redde uit een brandende flat tijdens de Bijlmerramp op 4 oktober 1992. Door zijn reddingsactie liep hij zware brandwonden op aan hoofd, arm en benen. Pa Sem overleed in 2008.

Sijmor zegt dat hij de wijze woorden van zijn opa naleeft. ‘Pa Sem zei altijd: Als je iets wilt in het leven, moet je ervoor vechten en het niet zomaar laten gaan. Bij mij gaat het niet om rijk te worden met het boek en de film. Ik wil mijn verhaal verteld hebben; ik wil de eerste roman van dit type hebben verfilmd in Suriname en ik wil bijdragen aan het bewustzijn over de Surinaamse geschiedenis en cultuur. Ik wil laten zien dat als je echt iets wil doen je het ook kan bereiken als je er maar hard voor wilt werken. Dat leerde mijn opa me. Dat ik kan vallen, maar dat ik ook weer moet opstaan’.

Het drijft hem om te gaan voor nog meer resultaat. In 2017 komen bij Books by Sijmor nog twee boeken uit van zijn hand: kinderboeken ‘Mama waarom ben ik bruin’ en Annalies’. ‘Daarnaast ben ik benaderd door verschillende mensen om ze te helpen hun boek uit te geven. 2017 wordt een druk jaar voor me,’ glimlacht hij.