Afbeelding

Docu Roger Ross Williams over institutioneel racisme in gevangenissen VS komt naar Ned

De Amerikaanse regisseur Roger Ross Williams die in 2015 met zijn CNN documentaire over zwarte Piet, de wereld blootstelde aan de racistische “dirty little secret” van Nederland, heeft een nieuwe documentaire geproduceerd over racisme in het Amerikaanse gevangeniswezen. American Jail wordt later deze maand in Nederland vertoond.

American Jail is een persoonlijke, onthullende en provocerende documentaire over het web van racisme en hebzucht, dat het Amerikaanse gevangenissysteem momenteel in zijn greep heeft.

Voor Williams (1970) was in zijn jeugd de gevangenis nooit ver weg. Hij ontvluchtte dit doemscenario in Pennsylvania om zijn droom als filmmaker waar te maken. Dertig jaar later keert hij terug naar Pennsylvania. Roger is geschokt te horen hoeveel jeugdvrienden in de gevangenis zitten of hebben gezeten. Vanuit de wetenschap dat dit hem ook had kunnen overkomen, begint hij aan een persoonlijke zoektocht naar het wezen van het Amerikaanse gevangenissysteem.


Williams is de eerste zwarte regisseur ooit die een Oscar won; in 2010 ontving hij voor zijn film Music by Prudence, de Oscar voor Best Documentary Short Subject. In 2015 produceerde hij “Blackface” een CNN documentaire over de Nederlandse decembertraditie zwarte Piet, die de wereld een ander beeld van Nederlandse zou moeten tonen. “Dat beeld van een uiterst progressief land zal moeten worden bijgesteld … want het is niet zo dat jullie deze traditie vol trots uitdragen over de rest van de planeet."

Zijn nieuwe docu American Jail debuteerde in juli op CNN. Hierin probeert hij het diep racistische en industriële gevangeniswezen van Amerika te doorgronden. De documentaire volgt Williams’ zoektocht naar oplossingen voor het Amerikaanse probleem.


Voor American Jail staan volgende voorstellingen gepland:

  • 28 september I Tijdens Nederlands Film Festival in ’t Hoogt, Utrecht
  • 30 september I Tijdens Nederlands Film Festival in Kinepolis, Utrecht
  • 4 oktober | in samenwerking met John Adams Institute in Boom Chicago, in aanwezigheid van Roger Ross Williams
  • 10 oktober I LantarenVenster, Rotterdam
  • 11 oktober I Humanity House, Den Haag
  • Daarnaast is de docu ook in Lab111, Amsterdam te zien.
  • Op 17 oktober wordt AMERICAN JAIL als onderdeel van het wereldwijd georganiseerde initiatief WHY SLAVERY? vertoond op EO.