Deze nieuwe foto van abolitionist Harriet Tubman is prachtig

Er is een prachtige nieuwe foto opgedoken van de iconische abolitionist Harriet Tubman.

Van Tubman, die vorig jaar gekozen werd als het nieuwe gezicht van de US$20 biljet, zijn alleen foto’s als oudere vrouw bekend.  

Deze recentelijk ontdekte foto, toont haar als een vrouw van ongeveer 43. Ze zit op een stoel van gedraaid hout; ze en draagt een zwarte bloes met een witte omgeslagen kraag en daaronder een wijde witte rok. De abolitionist die duizenden tot slaaf gemaakte Afrikanen naar hun vrijheid hielp ontvluchten heeft ook op dit relaxte moment een starre serieuze blik op haar gezicht.

De foto werd eerder deze maand gevonden in Auburn, New York, waar Tubman woonde na de Burgeroorlog. Volgens Mic.com was het in een foto album van mede abolitionist Emily Howland. De twee waren bevriend.

De website citeerde Dr. Kate Larson die onderzoek heeft verricht naar Tubman. “Het is authentiek,” zegt Larson. “Opmerkelijk van deze foto is dat ze er zo mooi, trots en prominent uit ziet. Zo jong! Dit is de jonge Tubman, net thuis van het werk na de Burgeroorlog.”

Harriet Tubman staat bekend als een prominente actor in de Underground Railroad, het netwerk van smokkelroutes in de 19e eeuwse Verenigde Staten, waarlangs ontsnapte tot slaaf gemaakten de zuidelijke staten konden ontvluchten en een veilig heenkomen konden zoeken in noordelijke staten, of anders in Canada waar ze vrij waren.

Volgens schattingen hadden tegen 1850 wel 100.000 mensen de gevaarlijke reis met de Underground Railroad naar het Noorden gemaakt langs de onderduikadressen en andere faciliteiten die in het bezit waren van sympathisanten van de abolitionistische beweging.

Tubman, die zelf ook de slavernij ontvlucht was, maakte naar verluidt 13 trips naar het Zuiden en bracht wel 70 mensen naar hun vrijheid langs de "ondergrondse treinbaan". De iconische vrijheidsstrijder overleed in 1913 op 93-jarige leeftijd.