Determined

“Determined” heet de nieuwe track van AFIA, een 25-jarige beginnend artiest die met haar 'decolonial music' mensen "die kracht” wil geven die zij zelf nodig had om unapologetically zichzelf te zijn. “I'm black and I'm proud. En Determined,” vertelt ze.


AFIA, geboren in Zwolle, is van Ghanese afkomst. “Toen ik ging studeren heb ik mijn 'great escape' naar de randstad gemaakt. Hier proefde ik wat het is om in ieder geval meer mezelf te kunnen zijn en zag ik geen andere keus dan mij actief te begeven in het activisme. Dit doe ik op verschillende manieren, maar muziek is de puurste vorm van activisme voor mij. Daarom heb ik een nummer geschreven, toevallig vlak voor de dood van George Floyd.”

Ze vertelt dat ze al zingt sinds ze een klein meisje was. “Ik heb ook een tijd bij mijn oude kerk in het 'tienerkoor' gezeten. Dat vond ik fantastisch en we reisden heel Nederland, en een heel klein beetje België door.”

Van het zingen kwam zelf liedjes schrijven. “Ik merkte dat er veel op mijn hart lag en dat ik dat moest verwoorden in een lied, zodat ik het eruit kon zingen. En dan voelde ik me meteen een stuk meer opgelucht. Mijn muziek die ik schrijf is daarom ook onlosmakelijk verbonden met mijn healing journey,” verklaart ze.

Ik heb zelf met heel veel racisme te maken heb gehad en weet wat voor negatief effect dit kan hebben op je zelfvertrouwen.

Het wordt je lastig gemaakt om van jezelf te houden, maar fact is dat ik van mezelf houd, en dat ik niemand meer toelaat om aan mijn liefde voor mezelf te twijfelen. En dat probeer ik in mijn muziek te uiten. Een stuk kwetsbaarheid, een stuk kracht en heel veel empowerment voor anderen.

Zelf heb ik ontzettend veel aan muziek gehad, vooral die liedjes die gericht zijn op decolonization. Als mijn muziek dat effect op ook maar op één iemand zou kunnen hebben, dan ben ik daar enorm dankbaar voor.”

"Determined" is haar jongste nummer dat ze rond het thema “decolonization” schreef en ondertussen werkt ze aan haar EP, genaamd: 'Healing in Her Eyes.' “Want dat heb ik, en dat gun ik een ieder.”

Check AFIA’s Determined op Spotify