Afbeelding

Dean Bowen maakt kritische film over Nederlands koloniaal verleden: ‘aan allen die zich hier bevinden’

In de verfilming van zijn derde stadsgedicht ‘Art. 1’ schetst Dean Bowen een wrang beeld van hoe wij, als  Nederland, omgaan met onze geschiedenis en de zonden uit het verleden blind gladstrijken. De film ‘aan allen die zich hier bevinden’ is gemaakt door Rauwkost-Collective en ging vandaag, 1 juli 2020, tijdens Keti Koti, online in première.

Nederland lijkt zich steeds bewuster te worden van het institutioneel racisme dat voor veel Nederlanders helaas dagelijks wordt ervaren. Racisme, in alle vormen, de-humaniseert mensen, hoe onschuldig sommigen het ook maar bedoelen. En stadsdichter Dean Bowen heeft er genoeg van. Zoals blijkt in de ‘aan allen die zich hier bevinden’.

Artikel 1.
Zijn gedicht ‘Art.1’ is gebaseerd op artikel 1 van de Nederlandse grondwet: ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.’

In zijn gedicht schetst Dean echter een ander beeld, een beeld van een Nederland met oogkleppen op. Een Nederland dat haar geschiedenis wegstopt en verbloemt onder de belofte dat 'nu alles voorbij is’. Het is immers al ‘zo lang geleden’. En zo is onze geschiedenis nog steeds eenzijdig, en is er geen plek voor een gedeeld verleden.


Première tijdens Keti Koti
1 juli 1863, op die dag ging de Emancipatiewet in werking en slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen werd afgeschaft. Dit wordt jaarlijks gevierd tijdens Keti Koti, betekent letterlijk Ketenen Gebroken, op 1 juli. De film gaat online in première op het YouTube kanaal van OPEN Rotterdam en is te zien vanaf 1 juli 12:00.
Tussen de zinnen in.

“Aan Allen Die Zich Hier Bevinden” is de derde film uit de serie “Tussen de Zinnen in” waarin Rauwkost-Collective de woorden van Dean Bowen vertaalt naar een reeks poëtische films. De serie is gemaakt in opdracht van Bibliotheek Rotterdam en OPEN Rotterdam en voor deze film werkte Rauwkost-Collective tevens samen met RADAR en Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst.