Afbeelding

DE UNIEKE TASSEN VAN TALKING PRINTS

Zoë Mezas en Pékula Starke braken vorig jaar op uit Nederland en startten hun bedrijf Talking Prints in Suriname, waarin ze met Marronvrouwen authentieke tassen met een sociale lading produceren die ook in Nederland worden verkocht.

Het ging de twee vriendinnen uit Amsterdam vooral om “dingen doen waar ons hartje sneller van ging kloppen.”

Talking Prints is daarom voor hun meer dan ondernemen; alle tassen van het bedrijf worden allemaal geproduceerd door een groep vrouwen uit Drepada, een Marrondorp in District Brokopondo, in het Zuiden van Suriname.

Be the Change

13925496_647595938731577_1743264704009506228_oPékula vertelt: “Deze vrouwengroep heet ‘U ké’, hetgeen ‘wij willen’ betekent in het Saramaccaans. De vrouwen in dit dorp hebben weinig ontplooiingsmogelijkheden maar zij hebben een enorme wilskracht, talent en creativiteit.

Wij gingen met hun een samenwerking aan; zij verzorgen de productie van onze tassen en wij zijn verantwoordelijk voor de marketing en distributie. Op deze wijze vervullen we een brugfunctie tussen de vrouwen in het dorp en de afnemers.”

Het begon allemaal tijdens een vakantie in Suriname. Pékula werkte toen als communicatie adviseur bij de Gemeente Amsterdam en Zoë als jobhunter en klantmanager bij DWI. Voor beide was de tijd rijp voor verandering.

13412865_623420837815754_3011493204266372877_n“Centraal binnen ons bedrijf staat de quote “Be the change you wish to see in the world,” vertelt Pékula.  “Als je graag iets veranderd wil hebben moet je het hef zelf in handen nemen en de positieve veranderingen zelf in gang zetten. We zijn naar Suriname verhuisd omdat we iets wilde doen waar ons hartje sneller van klopt. We hadden niet langer meer de behoefte om te werken om alleen rekeningen te kunnen betalen. We wilden meer genieten van het leven en iets doen waar we gelukkig van worden.”

Hun idee was om traditionele Surinaamse stoffen nieuw leven in te blazen. Ze zetten in 2015 Talking Prints op, hun eigen label waarmee ze authentieke Surinaamse producten laten maken die impact hebben op een creatieve community in Suriname. Hun lijn: een tassencollectie gemaakt van kleurrijke Surinaamse stoffen; waaronder batik pangistoffen en African prints, imitatieleer en jutte.

“Het leek ons leuk om de kleurrijke stoffen te transformeren naar eye-catching items. We wilden iets doen waar ons hartje sneller van klopt, creatief bezig zijn en (dat ons) tegelijkertijd voldoening bracht.”

Project U ké werd het eerste project van hun bedrijf. “Wij hebben zelf geen designer achtergrond en kunnen niet over weg met een naaimachine. Daarom waren we op zoek naar een mogelijke samenwerking met anderen.”

13323560_621260661365105_205869003792362620_oVia een tante van Zoë die veel werkervaring heeft met community development in het Surinaamse binnenland kwamen ze in contact met het dorp Drepada. ”We hebben het project volledig zelfstandig opgezet en gefinancierd. Van structuur brengen in het project, creatief denken, tot aan leren omgaan met de naaimachines. We kochten stoffen in, en op kleine schaal begonnen we onze tassencollectie te produceren. En vanuit daaruit begon het steeds serieuze vormen aan te nemen.”

De tassencollectie bestaat uit verschillende modellen, onder andere de HANSÉ || Basic, de HANSÉ || Moksi en de BAKATAS. “Wij verkopen niet zomaar random tassen. Onze tassen zijn echte eye-catchers, en ze hebben een maatschappelijke impact. Met de verkoop van onze tassen worden banen gecreëerd en de dromen van een creatieve gemeenschap in Suriname ondersteund. Welke tas doet dat nog meer?”

Doelstellingen

Pékula legt uit dat het hoofddoel van het project U ké is om de leefomstandigheden van de vrouwen te verbeteren, hun economische situatie te versterken en hun creativiteit te bevorderen.

13615405_641543749336796_4003671305023474133_nDe vrouwen krijgen van het bedrijf verschillende vaktrainingen zoals naai- en knipcurssusen en hoe nieuwe modellen te maken, ze worden voorzien van materiaal (naaimachine, naaigarnituur en stoffen) en volgen workshops over thema’s zoals ondernemingsvaardigheden en hoe met geld om te gaan. Ze krijgen voor ieder gemaakt productloon en daarnaast wordt met de opbrengsten van de tassen door geïnvesteerd in de aanbouw van een atelier, nieuwe workshops en vaktrainingen.

“We proberen (ook) in kaart te brengen wat ze nodig hebben. Vervolgens proberen we deze doelstellingen stap voor stap te realiseren. We kijken bijvoorbeeld hoeveel geld ze nodig hebben om hun kinderen naar school te sturen, hoeveel maandelijks nodig is voor de boodschappen etc.”

Promotie

13775466_1063268610430046_3410881737379790444_nIn Suriname loopt de verkoop van de tassencollectie goed. “We merken dat vooral de toeristen weglopen met onze tassen.”

Hun blik verruimd zich nu naar Nederland. “Kleurrijke stoffen zoals African prints zijn steeds vaker terug te vinden op de internationale catwalks. Ook in Nederland is de interesse voor deze stoffen gegroeid; ze zijn steeds meer terug te vinden in het Nederlandse straatbeeld. Daarnaast heeft de Nederlandse markt steeds meer behoefte aan verantwoorde en eerlijke producten. Onze tassencollectie sluit hier goed bij aan, want wij helpen de makers van het product vooruit en we kunnen de klant een tas bieden die eerlijk is vervaardigd en ook nog eens een feel good gevoel geeft.”

Daar zoomen ze op in met een promotiecampagne. “De verkoop in Nederland is in mei gestart, maar moet nog op gang komen, (daarom) zijn we nu echt druk aan het promoten. Sinds kort zijn onze tassen ook verkrijgbaar op Ibiza. Daar hopen we ook goede zaken te kunnen doen.”

Wil jij ook een tas van Talking Prints aan je schouder hebben hangen? In Amsterdam zijn ze verkrijgbaar bij de volgende winkels:

  • YAY Health Café & More || Gerard Doustraat 74
    Beter & Leuk || Eerste Oosterparkstraat 73
    WAAR Amsterdam || Bilderdijkstraat 57
    Wereldwinkel AANEEN || Gorontalostraat 21
    Travellush (webshop)

De prijzen van de tassencollectie liggen tussen de €19.95 en €28.95

Zie ook Talking Prints op Facebook