De Surinaamse Marrons krijgen grond in West-Afrika

De Togolees Ekue Leopold Messan, prins van Guin koninkrijk in zuidoost van Togo, doneerde 900m2 grond aan de nazaten van de Afrikanen die slavernij in Suriname ontvluchtten. De overdracht van de grond aan vertegenwoordigers van de Marrons in Nederland zal plaatsvinden op zaterdag 29 oktober in Utrecht.

De donatie is het resultaat van een rootsreis door Togo en Benin voor Nederlanders met Afrikaanse wortels, die eerder dit jaar werd georganiseerd door Ekue Leopold Messan van de Stichting Togo Tourism & Development. Een groep van merendeel Afro Nederlanders maakte deze bijzondere reis gemaakt van 11 augustus tot 8 september 2016; ze bezochten diverse koninkrijken, volkeren, musea en Voodoo tempels. 

"Zo wordt de cirkel van de slavernijgeschiedenis in symbolische zin weer rondgemaakt."

Percussionist André Mosis, een van de deelnemers aan deze reis, heeft de cultuur en geschiedenis van de Marrons van binnenuit meegekregen. Marrons zijn nazaten van opstandige Afrikanen die in de periode van de slavernij de Nederlandse plantages ontvluchtten om in het ontoegankelijke binnenland van Suriname hun eigen gemeenschappen te stichten. Die gemeenschappen wisten door de eeuwen heen hun Afrikaanse karakter te behouden.

Tijdens de rootsreis heeft Ekue Leopold Messan het plan opgevat om de Surinaamse Marrons een stuk grond te doneren. Als zoon van een traditionele leider in het zuiden van Togo heeft Messan medezeggenschap over het grondgebied van zijn gemeenschap. Door een stuk land af te staan aan de Marrons, krijgen de nazaten van de tot slaaf gemaakten letterlijk weer voet aan de grond in West-Afrika.

André Mosis: “Vierhonderd jaar geleden maakten de Marrons deel uit van West-Afrika. Door de slavenhandel is er geografisch een grote afstand ontstaan. Het stuk land dat door het volk van Leopold gedoneerd is, is een middel om weer dichterbij elkaar te komen.” Zo wordt de cirkel van de slavernijgeschiedenis in symbolische zin weer rondgemaakt.

De overhandiging van het stuk grond zaterdag in Utrecht wordt gezien als bekrachtiging van een historisch feit. Voorafgaand vindt er een culturele ontmoeting tussen vertegenwoordigers van de Surinaamse Marrongemeenschap in Nederland. Door middel van een PowerPoint presentatie, foto’s, films en vertellingen zal worden verteld over de “zeer indrukwekkende Roots Reconnection Trip.”

  • Locatie: Sophies Palace (Spiegelzaal)
  • Adres: Bemuurde Weerd OZ 13, 3514 AN Utrecht
  • Datum: 29 oktober 2016
  • Tijd: 14.00 tot 18.00 uur
  • Toegang: vrij