“De politie is toch geen doodseskader?

“De politie is toch geen doodseskader?,” vroeg Raynold Tholel, een oom van de maandag door de politie doodgeschoten Mitchel Winters zich vandaag af.

“Het lijkt wel alsof ze worden opgeleid om mensen dood te schieten. Men probeert nu te beweren dat Mitchel ‘suicide by cop’ zou hebben gepleegd en men maakt de vergelijking met Amerika. Maar je kan Amerika en Nederland niet met elkaar vergelijken. In Amerika is het gewoon dat burgers wapens op zak hebben; in Nederland niet. Als het waar is dat hij de agenten uitdaagde zouden ze anders gehandeld kunnen hebben. Er waren drie agenten en er was één jongen, alleen. Als hij inderdaad zei ‘schiet maar’, moet je dan ook schieten?” zegt Tholel.

Hij vindt dat de politie met haar verklaring eigenlijk aangeeft hoe schietgraag haar agenten zijn en vergeleek het met jagers die gretig gebruik maken van de gelegenheid om hun wapens te gebruiken. Hij vindt het ook veel te gemakkelijk voor politieagenten om zich te beroepen op angst voor eigen veiligheid.

"Er waren drie agenten en er was één jongen, alleen. Als hij inderdaad zei ‘schiet maar’, moet je dan ook schieten?”

Mitchel (21) werd op maandag 30 mei door een politieagent doodgeschoten in het Beatrixpark in Schiedam. De eerste berichten waren dat men hem verdacht een gewapende overvaller te zijn, maar later bleek dat niet waar te zijn. Sindsdien wordt gezegd dat hij zijn dood zou hebben uitgelokt; zo zou hij zelf 112 hebben gebeld om te gewapende overval te melden en zou er een afscheidsbriefje zijn gevonden op zijn IPad.  

De familie gelooft er niets van. Het is ook onduidelijk welk familielid de stem op de 112 opname heeft herkend als de stem van Mitchel.

“Met Jerry, Mitchels vader hebben we hetzelfde meegemaakt,” zegt Tholel. De 40-jarige Jerry Landveld werd op 20 augustus 2010 op de Neerbosscheweg bij het Bastion Hotel in Nijmegen doodgeschoten door politieagenten, nadat hij zich met een mes verdedigde tegen een politiehond. “Er wordt zoveel verkeerde informatie verspreid. Jerry stak de hond niet dood. De hond heeft het overleefd, hij niet. Wat zou jij doen als een hond je aanvalt? Jij zou de hond misschien trappen; nou ik ook. Jerry had een mesje en hij verdedigde zich. Daarvoor is hij neergeschoten. Voor niks anders want hij had geen supermarket overvallen zoals men zei toen,” vertelt Tholel.

Hij vervolgt: “Maar dat van Jerry was hopeloos. Dit is nog erger. Jerry was in een psychose en hij had inderdaad een mesje. Deze jongen had geen wapen bij zich.”

De familie heeft zich inmiddels voorgenomen aangifte te doen tegen de agent die Mitchell heeft doodgeschoten. Dat zei hun advocaat Gerald Roethof woensdagavond in RTL Late Night. Volgens Roethof moet onderzoek uitwijzen of Mitchel inderdaad gedreigd heeft te gaan schieten, zoals het Openbaar Ministerie beweert. Roethof zei dat er alleen een verklaring van de schietende agent is, maar dat hij hem eigenlijk een verdachte acht. “Ik zeg niet dat de agent liegt, maar er wordt wel aangifte gedaan. De politie heeft hem nog niet officieel als verdachte aangemerkt", zei Roethof

Op initiatief van MAD Mothers gaan activistische organisaties en activisten  vrijdag om 19.00uur in Schiedam in het geweer ‘voor rechtvaardigheid, voor waarheid.’ In een verklaring roepen de groepen op tot een demonstratie vrijdag om 19.00uur in Schiedam ‘tegen politiegeweld en tegen de misleiding door media’.

“Met Mitch Henriquez nog vers in ons geheugen zijn we nu weer opgeschrikt door een dodelijk slachtoffer van politiegeweld. Na de slachtoffers Rupert Lodovica, Wensley Udenhout, Rishi Chandrikasing en Ihsan Gurz, laten wij ons niet afschepen met leugens. Wij eisen de waarheid. Wij eisen als onderdeel van deze maatschappij een verantwoording, want wij willen niet nog meer slachtoffers. Wij eisen een rechtvaardige behandeling voor niet-witte mensen in Nederland. Wij eisen dat de politie stopt met het nemen van niet-witte levens.”

Deelnemers aan de demonstratie s gevraagd om uit respect voor de dood van Mitchel zwarte kleding te dragen.