Afbeelding

memre editie

De nieuwe AFRO Magazine is uit

De nieuwe gedrukte AFRO Magazine is uit. En dit prachtige blad, de Memre Editie, 40 pagina's leesplezier, kan zo bij u op de mat liggen.

De Memre editie van AFRO Magazine sluit het project Memre af dat AFRO Magazine moederstichting Bigi Bon in 2021 startte met ondersteuning van het Fonds voor Cultuurparticipatie; samen met een groep mensen uit de Afro-gemeenschap ging het platform op zoek naar onvertelde verhalen uit het verleden van Zwarte mensen. Met ondersteuning van het VSB Fonds werd ook naar onvertelde verhalen uit het heden gezocht.


Mariam Lo Fo Wong schreef het verhaal van haar Chinese achternaam, Ramona Coëlho dook in het verhaal van haar vermoorde opa Bikkel, Jurenne Hooi bracht een ode aan haar overleden moeder. Ook Sjolanda Velland schreef enkele artikelen en Marilva Delchot een gedicht. De verrassing was Elisha Deekman die nagenoeg een boekwerk schreef over haar voorouder, de slavernijverzetsheld Broos. Beeldend kunstenaar Marilva Berrenstein maakte schilderijen van enkele van de verhalen. De deelnemers aan het Memre project kregen ondersteuning van schrijftrainer Karin Lachmising en onderzoekers Huub van Helvoort en Barbara Esseboom.

Op de voorpagina van het tijdschrift schittert acteur Daniel Kolf die werd geïnterviewd over zijn carrière en de TV-serie Kofi’s Tori.


De Zwarte gemeenschap heeft een onaangeroerde schatkist aan nooit vertelde verhalen. Het verleden van de nakomelingen van totslaafgemaakten is niet alleen een aaneenknoping van marginalisatie en kommer en kwel; er komen ook tal van mooie verhalen in voor, van liefde, van ondernemerschap, van heldendaden… verhalen die voortleven in de orale traditie van families maar door de geschiedschrijver gemakshalve genegeerd zijn. Memre lichtte enkele van deze verhalen uit de vergetelheid om te proberen het narratief over de gemeenschap te beïnvloeden. De Memre editie van AFRO Magazine bundelt enkele van deze primeurs uit het verleden.” – AFRO Magazine oprichter Marvin Hokstam in het redactioneel van de Memre editie.

Mariam Lo Fo Wong verzorgde de redactionele ondersteuning om het tijdschrift tot realisatie te brengen. “

Het is belangrijk dat we onze onvertelde verhalen delen …  Zodat we ze niet vergeten!” zei ze over de ervaring. “Bij het schrijven van het verhaal van mijn stammoeder ”Kwasiba” kwamen de woorden als vanzelf. Het was alsof ik de energie van mijn stammoeder in mijn lijf voelde. Ze gaf me haar levenskracht door die ik dankbaar ontving.

AFRO Magazine startte in 2015 aanvankelijk met de intentie om zesmaal per jaar een gedrukt blad te produceren, maar het platform ging geleidelijk aan voornamelijk online met nieuws en opinies uit de Afrogemeenschap. Er kwamen nog Keti Koti -, BAM- en BHM- edities, maar de intentie was altijd om weer regelmatig een eigen AFRO Magazine te publiceren.

memre editie

Tja, dat is waar we goed in zijn en waar we voor zijn opgericht: de verhalen van de AFRO-gemeenschap vertellen, op een platform, in een tijdschrift van de Afro-gemeenschap.

Mariam blijft aangehaakt om nog meer edities te realiseren de komende tijd. Het volgende tijdschrift van AFRO Magazine wordt een Zomereditie en daarna volgt een Onderwijseditie, over de ontwikkelingen van zusterstichting Het Broos Instituut.  


De Memre editie kost 5 euro en is te koop via Marktplaats.nl

Click op deze link

Je kan ons ook een bericht sturen via ons contactformulier 

Of stuur ons een WhatsApp bericht naar +31 6 27263050

We sturen je dan een betaallink. 

Het tijdschrift is verder ook te koop bij Colourful Goodies, de allereerste Black Doll Gift Shop in Europa en de meest kleurrijke winkel in Amsterdam Noord, Van der Pekstraat 75HS, 1031CT Amsterdam