De B.O.B. Shop bij Mart Radio

Mart Radio in Amsterdam Zuidoost is sinds kort het thuis van enkele ondernemingen met zwarte eigenaars of Black Owned Businesses (B.O.B.'s).  B.O.B Shop is een idee van Sherwin Chaar en Laucyna Bodaan van Ayo Radio. Laucyna’s kinderen haalden enkele maanden geleden het nieuws met hun Sister Squad, het bedrijf met de jongste ondernemer van Nederland.

“Het is ontstaan uit een gekke droom van mij om ooit een tweedehands winkel te hebben. (Daarnaast) wil ik Mart Radio graag helpen. Met een tweedehands winkel kan ik makkelijker doneren met iedere verkoop,” vertelt Bodaan.

Het idee ontwikkelde zich tot een optie voor ondernemers om voor €25 per maand een tafel te huren. Hiermee zouden er vaste donaties naar Mart ontstaan. “Ik vind het namelijk belangrijk dat Mart Radio kan blijven bestaan. In deze tijden realiseren we niet hoe belangrijk radio was en nog steeds is voor onze maatschappij. Velen van ons hebben met Mart Radio te maken. Ik ook en Sherwin ook; zelfs mijn kinderen waren in een show bij Mart Radio. Daarom moeten we er gezamenlijk voor zorgen dat Mart Radio kan blijven bestaan. Wat is nou mooier dan nu teruggeven nu dat Mart het echt nodig heeft,” zegt ze.

Mart B.O.B. Shop voorziet ook in een ander probleem. “We hebben onder B.O.B.s een problematiek dat men onze producten duur vindt. Daarvoor is dit idee geniaal.

Hier betaal je een laag bedrag om dagelijks je product onder de mensen te brengen. Ondernemers betalen elders van €25 tot wel €75 per event om hun product te verkopen; dit kan maandelijks oplopen, als je op minimaal vier events zou willen staan. En natuurlijk moet dat verrekend worden in de prijs van je product. Op deze manier kunnen we bobs een betere manier aanbieden die ook voor starters te doen is,” zegt Bodaan.

De B.O.B. Shop loopt goed. “We zitten op dit moment helemaal vol met B.O.B.’s en we hopen op een uitbreiding van dit project. Sowieso duurt het een jaar, maar we hopen op twee jaar.”


Ze droomt groot. “Ik denk dat het ieders droom is om een winkelcentrum te bezoeken vol met B.O.B.’s. Dit is het begin. We starten klein en kijken hoe ver we dit kunnen pushen. We hebben al wat locaties in het vizier, maar we zijn superblij waar we nu zijn en de B.O.B.s zijn ook heel blij met dit concept.”

De bob shop is van maandag tot vrijdag open van 11 tot 16 uur behalve op woensdag. “We zijn ook op zondag open en dan zijn er ook live opnames van Ayo Talks vanuit de bob shop. Ons programma promoot al drie jaar lang B.O.B.'s op mart radio.”

“We nodigen iedereen uit om dit project te steunen; daarmee steun je Mart Radio. Kom gezellig langs alleen samen (#Ubuntu) kunnen we dit een succes maken.