Afbeelding

africana

De aanloop naar de Africana cursus is "een aaneensluiting van mooie ervaringen"

“Een aaneensluiting van mooie ervaringen”

Zo bestempelt Het Broos Instituut de afgelopen weken sinds de aankondiging van het baanbrekende Africana Development Studies programma. Het eerste universitaire programma ooit waarin mensen van Afrikaanse afkomst centraal staan, wordt aangeboden in samenwerking met de Anton de Kom universiteit van Suriname en de Ghanese Kwame Nkrumah University of Science and Technology (KNUST) en gaat van start op 19 maart 2024. Voor die openingssessie is een boeiend programma samengesteld, met als keynotespreker dr. Abena P. A. Busia, ambassador van Ghana voor Suriname, residerend in Brazilie. 

Het Africana Development Studies programma gaat van start op 19 maart 2024 en er zijn nog enkele plekken open.

Het programma duurt twee jaar, opgedeeld in vier blokken, met elk twee cursussen:

De lessen worden verzorgd in het Nederlands en het Engels; een goede beheersing van beide talen is vereist. De lesdagen zijn dinsdag en vrijdag, om 18.00 uur Nederlandse tijd.

Dit tijdstip is gekozen om het mogelijk te maken om studenten in Suriname en Nederland tegelijkertijd in de (virtuele) leslokalen te faciliteren.  En ook dit is uniek, aangezien de interactie over de oceanen heen reikt, tussen Nederland, Suriname, de Cariben en Afrika.Het programma is interactief.

Naast de vaste docenten die door de universiteiten (ADEKUS en KNUST) worden aangewezen, zullen er ook gastlessen worden verzorgd door boeiende gastdocenten uit Afrika

In de studiegids lees je er meer over.

Het Broos Instituut schrijft op haar website: “Het is uniek om studenten te registreren in Suriname en Nederland voor een cursus die hen samenbrengt in een virtueel klaslokaal waar ze les krijgen van professoren en gastdocenten uit Suriname, Nederland, Afrika en het Caribisch gebied,”

Het instituut noemt nog meer dingen mooi. “Verzorgingslijn Urban Africa Naturals klom aan boord als sponsor van dit unieke universitaire programma, waardoor alle deelnemers in hun welkomstpakket een verzorgingsproduct van het bedrijf ontvangen.”

En over het welkomstpakket gesproken. “Eén van de deelnemers was zo enthousiast over haar pakket, dat ze het persoonlijk kwam oppikken. Het was mooi om toe te kijken hoe zij het uitpakte. Ze raakte niet uitgepraat. Die zeep van Urban Africa Naturals kwam binnen natuurlijk, maar ook de Africana Studies tas en noteblok en de Broos Institute pen.”

Seymor

En het mooiste kwam op donderdagochtend in de vorm van een email van een meneer van Indiase afkomst.

Ik lees op uw website dat ook personen met een niet- Afro herkomst aan uw cursussen kunnen deelnemen. Ik ben zeer geïnteresseerd in uw niet-Eurocentrische benadering van de historiek van het koloniale slavernij verleden. De laatste jaren verdiep ik me juist in dergelijke benaderingen om het koloniale verleden wereldwijd te helpen herschrijven en te begrijpen.

Graag wil ik me inschrijven voor deelname.

Motivatie: als opa van mijn kleinkinderen met hun Afro vader wil ik hen helpen als volwaardige en zichzelf respecterende Europese burgers met eigen identiteit groot te laten worden.”

“Deze meneer snapt het helemaal. Het certificaat-programma Africana Development Studies is inderdaad niet alleen bestemd voor mensen van Afrikaanse afkomst; juist voor mensen van niet-Afrikaanse afkomst die met mensen van Afrikaanse afkomst te maken hebben, is het belangrijk om zich te verdiepen. Het Eurocentrische onderwijsbestel neemt dat niet (genoeg) in overweging. Wat een mooie reden om dit programma te volgen. Als dit een voorbode is van wat ons te wachten staat tijdens de cursus, dan belooft het alleen maar mooier te worden," schrijft Het Broos Instituut.