Afbeelding

DDvO lunch benadrukt: onze diversiteit is onze kracht

De lunch die netwerkvereniging Dat Ding van Ons (DDvO) hield op zondag 9 april in Aalsmeer, kan het best in superlatieven beschreven worden. Het was een perfecte middag in top gezelschap van geestverwanten, met inspirerende verhalen van charismatische sprekers. Dat het deels ook nog plaatsvond op een zonovergoten terras met een prachtig uitzicht op de Westeinderplas droeg eraan bij. “Kwalitatief hadden we het niet beter kunnen treffen,” zegt DDvO Raymond Comvalius er na afsluiting over.

De lunch was het eerste netwerk event dit jaar van de organisatie. De organisatie stelt zich tot doel om Surinaamse/Caribische professionals en potentials samen te brengen, te verbinden en zichtbaar te maken en sinds haar oprichting zijn haar events door hun kaliber ‘must attend’ events geworden voor professionals van Surinaamse en Caribische afkomst.

Het thema van zondagmiddag was "Carrière maken ondanks of dankzij je afkomst". Gastsprekers waren Den Haag wethouder Rabin Baldewsingh en Eric Robles.

Eric Robles

Robles “een van de meest invloedrijke bankiers met Caribische roots die Nederland tot nu toe gekend heeft,” vertelde over zijn indrukwekkende carrière op top niveau bij ING.

Baldewsingh vertelde over de controverse die eerder dit jaar ging brouwen nadat hij in Den Haag anoniem solliciteren introduceerde om gelijke kansen te creëren voor werkzoekenden van immigrantenafkomst; hij sprak ook over het traject dat hem vanaf zijn jeugd in Nickerie –Suriname-, bracht naar het politiek machtscentrum van de stad.

Rabin Baldewsingh

“Deze stad hebben we niet geërfd van onze ouders, maar in bruikleen van onze kinderen,” zei hij. Hij zei dat de kracht van Surinamers en andere mensen met een Caribische achtergrond zit in hoe ze weten om te gaan met diversiteit. “We zijn opgegroeid in een diverse samenleving. Wij zijn opgegroeid in een samenleving met verschillende bevolkingsgroepen en godsdiensten. We hebben het omgaan daarmee met de paplepel ingegoten gekregen. Dat was de kern van alles dat we meekregen. Voor ons is diversiteit inherent geweest voor ons succes,” zei hij. Nederland kan een soortgelijke ontwikkeling mee maken door haar diversiteit te omarmen.

Het programma werd bijeen geknoopt door cabaretier Jörgen Raymann die met zijn karakteristieke flair het thema opsomde met de oproep om niet vast te blijven zitten in de trauma’s van het verleden, maar kracht te vatten uit het feit “dat we de kracht bezitten waarmee we die trauma’s hebben overleefd.”

Joan Nunnely - HR deskundige en D66 politicus- schoof toen bij Baldewsingh en Robles aan voor een korte panel discussie, maar de poging tot plenair discussieren daarna, strandde meteen nadat de eerste stelling over diversiteit tot een levendig gesprek leidde, dat doorging totdat het tijd werd om de verrukkelijke drie-gangen lunch op te dienen.

Dichter Gershwin Bonevacia oogstte een daverend applaus met de voordracht van enkele van zijn diepzinnige gedichten.

Dichter Gershwin Bonevacia kreeg nog even de zaal stil met de voordracht van enkele van zijn gedichten die ook flirtten met het thema diversiteit; zo stil dat hij het publiek eraan moest herinneren dat dergelijke diepzinnigheid een applaus verdient. 

DDvO secretaris Comvalius zei dat het bestuur tevreden was, maar dat het event eigenlijk was gegaan zoals het altijd gaat. “Als we bij elkaar komen en mensen uitnodigen voor een evenement dat we organiseren, dan is een zekere gunfactor en een verbindingselement. Mensen zijn blij om van elkaar te horen en van elkaar te leren. Dat is een proces dat gewoon is ontstaan. Van onze events ga je weg met veel meer energie dan je mee bent binnengekomen. Daar staan we voor; die verbinding die ons sterker moet maken.”