Daughters of the Dust vanaf 1 juni in de bios

Daughters of the dust

Full Color Entertainment presenteert vanaf 1 juni de film Daughters of the Dust, in De Balie, LantarenVenster en EYE in Amsterdam.

De film is een gerestaureerde versie van de film uit 1991. "Een heel bijzondere release, een klassieker van de eerste film van Julie Dash, een zwarte filmmaakster in Amerika. Een pareltje," zegt Peggy Gemerts, oprichter van de distributeur die met Full Color Entertainment het werk van zwarte onafhankelijke filmmakers beter onder de aandacht brengt in Nederland.

Daughters of the Dust was de eerste grote bioscooprelease van een zwarte vrouwelijke filmmaker, en kreeg lovend kritiek tijdens de opening in 1991. Bovendien is de film in 2004 opgenomen in het National Film Registry, de nationale bibliotheek van de Verenigde Staten, en is het in 2016 een grote inspiratiebron geweest op Beyoncés videoalbum ‘Lemonade’.

Het verhaal:

Aan het begin van de 20e eeuw strijden meerdere generaties in de Gullah gemeenschap - voormalige West-Afrikaanse tot slaaf gemaakten die veel van de Yoruba tradities van hun voorouders hebben overgenomen - op de Sea Islands voor de kust van South-Carolina om hun cultureel erfgoed te handhaven. Tegelijkertijd bereiden zij zich voor op een migratie naar het vasteland, die ze nog verder van hun oorspronkelijke wortels brengt.

In samenwerking met UCLA is Daughters of the Dust, onder toezicht van cineast AJ Jafa, voor de eerste keer met de juiste kleurcorrectie gerestaureerd. Eindelijk ziet het publiek de film precies zoals Dash het bedoeld had.