Afbeelding

Comité 21 maart in de bres voor Margo Morrison

Activist Margo Morrison die op 25 april moest voorkomen bij de politie voor een valse aangifte tegen bedreiging, ziet zich sinds vandaag gesteund door het antiracisme-coalitie Comité 21 maart.

“Wij staan zij-aan-zij met hen die strijden tegen racisme en discriminatie,” zegt het Comite in een verklaring. “Veel meer mensen kiezen ervoor zich niet uit te spreken. Juist de vasthoudendheid van activisten heeft de figuur Zwarte Piet onderdeel gemaakt van het publieke debat. Deze racistische figuur is een symbool geworden voor het racisme in de maatschappij en moet zo snel mogelijk verdwijnen."

Morrison, een kranige, warme zestiger die kinderboeken schrijft, had op 28 november meegedaan aan een demonstratie tegen zwarte piet in Reigersbos in Amsterdam Zuidoost. Een pikzwart geschminkte Zwarte Piet gaf haar hierbij een elleboogstoot tegen haar ribbenkast. Op vijf december heeft ze hier een aanklacht tegen ingediend. Hier lijkt nooit iets mee gedaan te zijn.

Waar er wel wat mee gedaan werd, is de aangifte die tegen haar werd gedaan van bedreiging. Ze moest daarvoor bij de politie voor verhoor op 25 april. “Ik weet waar je woont, ik steek je neer, ik ga je vermoorden,” zou ze hebben gezegd aan ene K.G. tijdens de demonstratie. “Ik ben zéér verbaasd over deze aantijgingen en ik herken mezelf hier totaal niet in, noch de jongedame die dat beweerde,” reageert Morrison.

“In deze weken waarin iedereen de mond vol heeft over 'het vrije woord', worden mensen die zich uitspreken tegen racisme geïntimideerd en monddood gemaakt. Hoog tijd voor een tegenwoord”

Morrison vertelde dat het “een pittig verhoor” was op 25 april, waar ze, bijgestaan door haar advocaat op het politiebureau uiteendeed hoe het er precies aan toe ging in Reigersbos.

“Het zijn de zwarte pieten zelf die zover zijn gegaan. De hoofdpiet van de JAJORI pieten, heeft mij een stomp gegeven in mijn zij, waardoor ik verkrampte! Om de aangifte, die tegen hem gedaan is te ontkrachten, hebben enkele leden van de pietengroep, aangifte van bedreiging gedaan tegen mij. Volgens de aangiftes zou ik een strafbaar feit hebben gepleegd en daarom moesten er vingerafdrukken en gelaatsfoto’s van mij gemaakt worden. Dit was het meest vernederende maar ook het meest emotionele moment. De tranen sprongen mij in de ogen maar ik gunde ze die niet. Het deed mij denken aan het brandmerken van mijn voorouders tijdens de slavernij en mijn emoties speelden hoog op.”

Na haar verhoor moet ze nu het besluit van de politie afwachten. “De politie vroeg aan mij of ik voor dit strafbaar feit een taakstraf wilde doen of de boete betalen? Het is nu afwachten. De zaak moet nog voorkomen,” zegt ze.

In de gezamenlijke verklaring die werd uitgegeven op 3 mei noemen het Comité 21 maart en Platform Stop Racisme en Uitsluiting, de aangifte tegen Morrison “intimidatie van activisten”. Ze verklaren zich dan ook solidair met haar. “In deze weken waarin iedereen de mond vol heeft over 'het vrije woord', worden mensen die zich uitspreken tegen racisme geïntimideerd en monddood gemaakt. Hoog tijd voor een tegenwoord,” zegt het comité.

Het geeft aan dat de zaak van Morrison overeenkomsten heeft met een andere zaak waarin een activist die slachto­ffer is geworden van geweld tot dader wordt bestempeld. “Jerry Afriyie van Nederland Wordt Beter werd anderhalf jaar geleden door de politie in Gouda mishandeld en moet in juni voorkomen. Tegen hem is ook nog een aangifte gedaan van bedreiging.”

Comité 21 maart, dat bestaat uit meer dan tachtig maatschappelijke organisaties, spreekt zich ook categorisch uit tegen de karikatuur van zwarte piet waar Morrison, Afriyie en andere activisten strijd tegen voeren. “Deze racistische figuur is een symbool geworden voor het racisme in de maatschappij en moet zo snel mogelijk verdwijnen. Stop de intimidatie van activisten! Weg met zwarte piet!”