Afbeelding

Clarence Seedorf inspireert mbo-studenten

Clarence Seedorf was op donderdag 21 januari de eerste gast tijdens de eerste editie van de Amsterdamse Collegetour bij het ROC van Amsterdam, MBO College Zuid.

Tijdens het gesprek met BNN-presentator Jan Versteegh liet de oud-voetbalinternational zien dat hij naast een briljant voetballer ook mentor, filosoof, wereldverbeteraar en vader is. Het resultaat werd een inspirerende middag vol interessante discussies over levensvragen en –lessen, schrijft Samir Morse in een PR bericht voor het college.

Discriminatie is niet aangeboren, het wordt door mensen gemaakt. Wij zijn allemaal verantwoordelijk voor discriminatie.

Er kwamen niet minder dan 180 mbo-studenten opdagen voor Seedorf die hen inspireerde met woorden als “Maak positieve energie van jouw dromen, zelfs wanneer iets niet lukt en je gefrustreerd raakt. Er is niks ergers dan terugkijken in je leven en het gevoel hebben dat je niet alles hebt gedaan wat je kunt. Gebruik je talent en gooi het niet weg, want dat is zonde.”

Discriminatie

Studenten in de zaal vroegen Seedorf ook om advies over problemen die zij tegenkomen tijdens hun studie, zoals discriminatie. Zijn antwoord hierop is simpel en helder: “Discriminatie is niet aangeboren, het wordt door mensen gemaakt. Wij zijn allemaal verantwoordelijk voor discriminatie. Er is nog een lange weg te gaan, maar dit proces wordt versneld als wij er allemaal wat aan doen. In het leven zal je niet altijd vanzelf krijgen wat je wil. Hiervoor heb je initiatief, lef en geloof nodig. Vooral dat geloof moet je houden. You will speak to the universe and the universe will respond.”

Gebruik je talent

Na wat technische problemen besloot Seedorf het interview verder voort te zetten vanaf de rand van het toneel. Dichter bij de studenten, persoonlijker. Het gesprek ging meer in de richting van levensvragen. Hoewel Seedorf op jonge leeftijd al een duidelijke visie had voor zijn leven, hebben de meeste studenten van zestien jaar dat nog vaak niet, zo blijkt. Studenten vroegen hem of zij al zo jong moeten weten wat zij willen worden. Seedorf: “Nee natuurlijk niet. Wat je wel kan doen is bedenken: Waar sta ik voor? Wie ben ik? Dit soort vragen zijn niet leeftijdsgebonden, maar bepalen wel waar je hart ligt. Hiermee kun je richting krijgen in je leven.” 

Seedorf werd via een videoboodschap toegesproken door Simone Kukenheim, wethouder van Onderwijs van Amsterdam. Zij vroeg zich af welke rol school heeft gespeeld in zijn jeugd en wat voor invloed het heeft gehad op zijn carrière. De voetballegende legde uit dat hij op een positieve manier beïnvloed is door docenten.

Cabaretier Peter Heerschop, oud-gymnastiekdocent op de middelbare school van Seedorf vertelde in een videoboodschap over een gesprek aan dat hij toen met Seedorfs mentor voerde. Bij een keuzeproject vertelde Clarence wat hij wilde worden. Hij zei: “Nou, op mijn zestiende speel ik in het eerste van Ajax, op mijn achttiende speel ik waarschijnlijk in het Nederlands team en op mijn twintigste ga ik naar een grote buitenlandse club.” Heerschop lachend: “Wat was dat lachen zeg, dat een jongetje van twaalf jaar dat zegt. Maar goed, je hebt dat dus allemaal waargemaakt”.

Bron: ROC