Charl Landvreugd in Raad van Toezicht van AFK

Beeldend kunstenaar en curator, schrijver en onderzoeker Dr. Charl Landvreugd is benoemd tot de Raad van Toezicht van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst (AFK). De prestigiueze benoeming komt slechts enkele dagen nadat Landvreugd promoveerde aan het Royal College of Art in Londen. Het AFK meldt "verheugd" te zijn met hem als aanwinst aan haar RvT.


Dr. Charl Landvreugd (Paramaribo, 1971) studeerde onder meer Fine Art & History of Art aan de Goldsmiths University in London. Afgelopen week rondde hij zijn promotie-onderzoek, met het proefschrift ‘Locating Afro artists as culturally native to the Dutch art world’, dat de vraag onderzoekt of het mogelijk is om kunstenaars met een migratieachtergrond als cultuureigen te beschouwen in het Nederlandse kunstlandschap. Landvreugd heeft diverse fellowships op zijn naam staan en is Core Tutor in Visual Arts & Culture aan de AKV St. Joost in Den Bosch.  

Als kunstenaar, schrijver en curator maakt hij sculpturen, installaties, video, performances, fotografie, tentoonstellingen en geschreven werk.

Middels verschillende uitingsvormen schept hij nieuwe kaders voor het denken over migratiegeschiedenis, cultuur en historische machtsrelaties. Landvreugd zijn werk is getoond in Engeland, de Verenigde Staten, de Caraïben, Senegal en Nederland. Hij publiceerde in magazines als ARC, Small Axe, Open Arts Journal en in meerdere catalogi.

Heikelien Verrijn Stuart (Voorzitter Raad van Toezicht AFK): "Met het toevoegen van Charl Landvreugd aan de Raad kiest het AFK voor een waardevolle verdieping van de kunst-inhoudelijke blik op gebied van governance. Charl geniet een bijzondere statuur als curator en kunstenaar en biedt, vanuit zijn achtergrond als gelauwerd onderzoeker, de nodige reflectie op het actuele Nederlandse kunstlandschap in relatie tot de migratiegeschiedenis."   

Naast Landvreugd maken deel uit van de Raad: Erik van Ginkel (zakelijk directeur/ bestuurder Rijksmuseum), Sietze Haringa (adviseur/bestuurder/toezichthouder), Matthijs ten Berge (directeur Amsterdam Creative Industries Centre of Expertise), Simone van den Ende (coach/mediatrainer), Rutger Hamelynck (Hoofd Brand Management bij de NS) en Rachel Virginia-Sanders (Senior toezichthouder bij De Nederlandsche Bank). Voorzitter van de Raad is rechtsfilosoof en publicist Heikelien Verrijn Stuart.