CBK Zuidoost presenteert Caribische Liaisons

Caribische Liaisons, een groepstentoonstelling waarin zes kunstenaars die allen een band met de (voormalige) Nederlandse Antillen hun werk tonen, opent op 7 april bij CBK Zuidoost.

Kunstenaars Natusha Croes en Robin de Vogel groeiden op in Aruba. Harley Davelaar, Sharelly Emanuelson en Hector Raphaela komen van Curaçao. En het kunstenaarsduo Fransciscus & Fransciscus heeft in 2015 op uitnodiging van het Instituto Bueno Bista  (IBB) een residency gedaan op Curaçao.

In het werk van Natusha Croes (Aruba, 1991) speelt performance de hoofdrol. Ze gaat de dialoog aan met haar omgeving en vraagt geduldig naar datgene dat onuitspreekbaar is. Croes studeerde in 2015 af aan de Gerrit Rietveld Academie met haar eindexamenfilm (die in de tentoonstelling te zien is)  We Talk About The Things We Don't Say - een fantasierijke samenvatting van haar jeugd op Aruba. Tijdens de eerste week van de expositie kan ingetekend worden op haar één-op-één performance : A machine; so we can start listening to each other, een performance voor slechts één persoon tegelijkertijd in een kleine intieme opstelling waarin dialoog wordt aangegaan met de toeschouwer.

Harley Davelaar (Curaçao, 1993) studeerde in 2015 af aan de HKU. Hij maakt zowel grote 3-dimensionale gipsfiguren als videowerk. De laatste jaren werkt hij aan de serie Handvol gedachten, waarin het fenomeen ‘herinneren’ centraal staat. De werken gaan over  herinneringen aan gesprekken die hij heeft gevoerd, gelukkige en droevige momenten, allemaal opgepropt in zijn geheugen.  Sommige herinneringen hebben hem zo zwaar geraakt dat hij de opwinding en de angst die hij voelde opnieuw in zijn werk wil beleven.  Dat doet hij door ze een unieke  vorm te geven die op een bepaalde manier herkenbaar, maar tegelijkertijd niet van deze wereld zijn. Davelaar toont vier sculpturen (twee binnen en twee in de tuin) en vier video’s uit Handvol gedachten.

Filmmaker en videokunstenaar Sharelly Emanuelson (Curaçao, 1986) is tevens oprichter van Uniarte, een organisatie voor de kunstenaars die een band hebben met de Antillen. Kenmerkend voor het werk van Emanuelson is een veelheid aan stemmen en geluiden, bijvoorbeeld van de zee, de wind, menselijke stemmen, en vooral, de verschillende muziekstijlen uit het Nederlands Caribische gebied. Met haar installaties vangt de kunstenaar het Caribische gevoel van leven en de nieuw te vormen (internationale) betrekkingen. In deze expositie wordt haar  filminstallatie Doh mix meh up getoond waarin ze experimenteert met het vermogen/onvermogen van representatie, presentatie en begrip van een postkoloniale tijd en ruimte. In 2014 won ze met deze film de Royal Academy of Art Master award.

Franciscus & Franciscus (schilder Frans Franciscus, Utrecht, 1959 & grafisch ontwerper/kunstenaar Rienus Gündel Franciscus, Dordrecht, 1967 ) maken samen fotografische portretten in de stijl van de Renaissance schilder Hans Memling. Het werk is een kruisbestuiving van de onderwerpen uit en de techniek van klassieke schilderkunst met fotografie. In 2015 waren ze artists in residence bij het Instituto Bueno Bista te Curaçao om daar een serie fotografische portretten te maken van karakteristieke Curaçaoënaars. Deze Curaçaose serie wordt nu voor het eerst in Nederland in zijn geheel getoond.

Het werk van Hector Raphaela (Curaçao, 1975) is figuratief en verhalend. Hij  gebruikt vaak knallende, schreeuwende en felle kleuren, die naar gevoel en emoties wijzen. Via zijn werk probeert hij boosheid, die voortkomt uit bepaalde geloof- en kernovertuigingen, te transformeren in positieve energie. Zelf noemt hij zijn werk; 'Intentie Kunst', omdat hij tijdens het proces vanuit een positieve intentie en daaruit volgende inspiratie creëert. 

Robin de Vogel (Zoetermeer, 1987), opgegroeid op Aruba, maakt vooral ‘site specific’ werk, interventies waarmee ze op een subtiele wijze de dagelijkse routine wil verstoren. In 2015 studeerde zij af aan het Sandberg Instituut te Amsterdam. In de expositieruimte van CBK Zuidoost zal zij gedurende de opbouw van de expositie een ingreep in de ruimte doen. Daarnaast is haar audio-installatie Overhear, Over here uit 2012 opgenomen. Een interactieve installatie waarin het publiek eenzelfde melodie hoort, maar waarbij de linkerspeaker een andere taal produceert dan de rechter. De vervreemding is een directe verwijzing naar haar eigen ervaring toen ze als jong meisje van Nederland naar Aruba verhuisde.

CBK Zuidoost presenteert meer dan 25 jaar actuele beeldende kunst met interculturele accenten.

  • Opening: donderdag 7 april om 17 uur
  • Gastsprekers: David Bade en Tirzo Martha
  • Locatie: Anton de Komplein 120, 1102 DR Amsterdam
  • Te zien t/m 14 mei in CBK Zuidoost. 

Bron: Persbericht CBK ZUidoost