Afbeelding

Caribische theatermonoloog "Saida – de liefde overleeft" op Nederlandse theatertournee

Theatermaker John Leerdam en Stichting Julius Leeft! gaan op theatertournee met de Caribische theatermonoloog Saida – de liefde overleeft. Saida is het schrijnende maar hoopvolle en universele verhaal van de alleenstaande moeder en de relatie met mannen die zij heeft - of juist ontbeert.

Actrice Paulette Smit komt zelf van Curaçao en kent als geen ander het leven van vrouwen op de overzeese eilanden. “De tragiek van alleenstaande vrouwen is enorm groot. Overal ter wereld zie je vrouwen die zeggen beter af te zijn zonder man maar missen toch de liefde van een partner. De centrale vraag is: te bestaan alleen zonder liefde of samen met een man maar vaak ook zonder liefde?”, aldus John Leerdam over Saida – de liefde overleeft.

Saida – de liefde overleeft

Paulette Smit speelt Saida, een Caribische vrouw. Saida is een gepassioneerde doorzetter, een vindingrijke, sterke, humorvolle en ontroerende Curaçaose moeder. Staande, tegenover de rechter, moet zij zich verantwoorden over de onopgehelderde dood van haar man Rudy Paloma. Rudy is haar grote liefde, maar Saida had hem nooit alleen voor zichzelf. Dat lot deelt ze met vele andere vrouwen.

Saida vertelt háár verhaal en blikt terug op haar roerige leven. Is zij een doorgewinterde femme fatale en windt ze alle mannen om haar vingers? Of is ze vooral slachtoffer van het machismo van haar eigen echtgenoot? Saida (over)leeft in een wereld waarin manipulatie en verleiding haar helpen om haar kinderen en zichzelf een toekomst te kunnen bieden.

Saida – de liefde overleeft is een theatermonoloog in Caribische sfeer, met op de achtergrond historische zwart-wit filmbeelden over de Antillen. Actrice Paulette Smit komt zelf van Curaçao en kent als geen ander het leven van vrouwen op de overzeese eilanden. Saida focust op de tragiek van de vrouw in een overspelige relatie en haar drang tot overleven die botst met haar geloof in en totale overgave aan de perfecte liefde.

Saida is deel van een drietal geëngageerde theatervoorstellingen met een politieke lading binnen de samenwerking tussen Stichting Julius Leeft! en De Balie Amsterdam en was in maart 2015 daar te zien. Zomer 2015 toerde Saida vervolgens langs uitverkochte theaters en buurthuizen op Curaçao en Bonaire.
Augustus 2015 ontving Paulette Smit na de laatste voorstelling in de tour, als eerbetoon aan haar bijdrage en toewijding aan het culturele veld van Curaçao en Nederland, een plakkaat uit handen van de Curaçaose Minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur & Sport.

Saida is het schrijnende maar hoopvolle en universele verhaal van de alleenstaande moeder en de relatie met mannen die zij heeft - of juist ontbeert.
Op de Antillen is een groot gedeelte, ongeveer 60% van de moeders alleenstaand en er komen veel tienerzwangerschappen voor. In Nederland is het aantal tienerzwangerschappen per jaar heel laag, ook bij allochtone meisjes. Opvallend is dan ook dat het aantal Antilliaanse en Surinaamse tieners in Nederland die zwanger worden nog steeds heel hoog is.

Leerdam: “De (Caribische) vrouw wordt vaak gezien als verleidster en zij gebruikt haar lichaam als wapen, om te krijgen wat ze wil. Dit wordt met seks en erotiek geassocieerd maar voor mij gaat het over kwetsbaarheid, onzekerheid en machteloosheid. Vrouwen ontlenen vaak hun bestaansrecht aan hun seksualiteit en dat levert gevaarlijke en schrijnende situaties op. Met Saida wil ik zichtbaar maken wat er schuil gaat achter de alleenstaande moeder en de verantwoordelijkheid van zowel de moeders als de vaders bespreekbaar maken. Maar Saida gaat bovenal over de liefde. De liefde die overleeft.”

De Balie en John Leerdam brengen dit seizoen een aantal geëngageerde urban theatre-voorstellingen met een politieke lading. John Leerdam studeerde Theaterregie en de opleiding tot Dramadocent aan de Amsterdamse Theaterschool. Vervolgens voltooide hij zijn Master in Fine Arts aan de Columbia University in New York. Van 1996 tot 2003 was hij directeur en artistiek leider van het Cosmic Theater waarna hij tot 2012 Tweede Kamerlid was voor de Partij van de Arbeid. Vanaf 2005 is hij de stuwende kracht achter Stichting Julius Leeft!, waar hij op theatrale wijze vorm geeft aan de pijnpunten van de Nederlandse geschiedenis, het leven tussen verschillende culturen, verholen racisme, onrecht en identiteit.

over Paulette Smit
De tekst en het spel van Saida is in handen van de Curaçaose Paulette Smit.
Van 2003 tot 2013 was Paulette artistiek leider van het toneelschrijver- en theatermakerfestival Hollandse Nieuwe bij het Cosmic Theater en later het MC Theater. Sinds 2006 is ze artistiek coördinator, actrice, tekstschrijver en lid van de directie van Stichting Julius Leeft! In 2001 ontving ze de Cosmic Award voor artistieke moed en cultureel belang voor de multiculturele samenleving en in 2006 ontving ze voor haar verdiensten binnen de culturele sector een koninklijke onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
In 2013 was ze jurylid Kunst en Cultuur voor het Droomboek voor de Koning.
Augustus 2015 ontving ze als eerbetoon voor haar bijdrage en toewijding aan de kunst- en acteerwereld een plakkaat uit handen van de Minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur & Sport van Curaçao.

Stichting Julius Leeft! geeft op theatrale wijze vorm aan pijnpunten in de Nederlandse geschiedenis, het leven tussen verschillende culturen, verholen racisme, onrecht en identiteit.
 

Bron: Persbericht Stichting Julius Leeft