Afbeelding
Denis O’Brien in gesprek met Professor Jean Marie Théodat (l) en Simba St. Bernard van de Ambassade van Grenada, België.
Denis O’Brien in gesprek met Professor Jean Marie Théodat (l) en Simba St. Bernard van de Ambassade van Grenada, België.
Activisten en onderzoekers uit de herstelbeweging in het Caribisch gebied hebben deze week constructieve gesprekken gevoerd met politieke vertegenwoordigers uit de EU en het VK, waarin herstelbetalingen voor slavernij centraal stonden.
Afgevaardigden bezochten Europa vanuit landen als Barbados, Jamaica, Haïti, Suriname, St. Kitts en Nevis, en St. Lucia. Op dinsdag 1 juli ontmoetten zij leden van het Europees Parlement en vertegenwoordigers uit de hele EU in het Europees Parlement in Brussel. Zij ontvingen steun van afgevaardigden uit Portugal, Italië, Spanje, Denemarken, Frankrijk en Ierland. Hun briefing in het Europees Parlement werd gehost door de Ierse Europarlementariër Seán Kelly.
Daarna reisde de groep naar Londen om Britse politici te ontmoeten in het Britse parlement, onder wie Diane Abbott MP, Dawn Butler MP, Paulette Hamilton MP, Juliet Campbell MP, barones Margaret Curran en Lord Marvin Rees.
Op woensdagmiddag 2 juli hielden zij een briefing in Portcullis House in Westminster, georganiseerd door Bell Ribeiro Addy MP. Parlementsleden van alle politieke partijen en leden van relevante parlementaire groepen en commissies waren uitgenodigd. Onder de aanwezigen waren onder meer Maureen Burke MP, Clive Lewis MP, Florence Eshalomi MP en barones Margaret Ritchie.
Het bezoek van de Caribische delegatie aan Europa werd georganiseerd door The Repair Campaign, een beweging voor herstelrecht in het Caribisch gebied, die geïnspireerd is door het CARICOM 10-Puntenplan voor Herstelrecht. De delegatie arriveerde eerder deze week in Europa, tegen de achtergrond van toenemende oproepen van Caribische regeringen aan het VK en andere Europese landen om serieus in te gaan op formele eisen voor herstelbetalingen voor slavernij en de blijvende gevolgen daarvan in de regio.
The Repair Campaign, opgericht in 2022, wil Caribische stemmen versterken en zinvolle dialoog bevorderen over herstelrecht voor landen die zijn getroffen door de trans-Atlantische slavenhandel. Om ervoor te zorgen dat er duidelijke en doeltreffende plannen zijn voor het gebruik van herstelbetalingen, werkt de beweging samen met het Sir Arthur Lewis Institute of Social and Economic Studies (SALISES) van de University of the West Indies. SALISES ontwikkelt vijftien land-specifieke herstelplannen om de blijvende gevolgen van slavernij, contractarbeid en kolonialisme aan te pakken.
Don Marshall, directeur van SALISES en lid van de Caribische delegatie die deze week Europa bezocht, zei:
Ons bezoek aan Europa is buitengewoon positief verlopen. Het werpt een helder licht op het onderwerp herstelbetalingen en laat ons zien hoeveel oprechte betrokkenheid er is onder EU- en Britse politici voor onze zaak.
“In het hele Caribisch gebied zien we vandaag de dag nog steeds de nasleep van slavernij terug in publieke gezondheidscrises, gebrekkige onderwijssystemen, onderontwikkelde infrastructuur en hoge staatsschulden.
“Met de sociaal-economische herstel- en vernieuwingsplannen die we hebben opgesteld op basis van onderzoek in de 15 CARICOM-lidstaten, kunnen we de zaak verder brengen zoals verwoord in het CARICOM 10-Puntenplan. We hopen zo de gesprekken te stimuleren over noodzakelijke prioritaire interventies voor herstel en vernieuwing van Caribische economieën en levens.”
Denis O’Brien, oprichter van The Repair Campaign, voegde hieraan toe:
“Het is bemoedigend om te zien hoeveel steun er is voor herstelbetalingen, zowel in het Europees Parlement als in het Britse parlement. De bijeenkomsten van deze week vormen een belangrijke eerste stap om dit onderwerp stevig op de politieke agenda te plaatsen en politieke steun op te bouwen om in de komende maanden daadwerkelijk vooruitgang te boeken.
“Ik kijk ernaar uit om voort te bouwen op deze ontmoetingen, terwijl we deze kwestie blijven aandrijven binnen de politieke en publieke bewustwording — en samen toewerken naar een eerlijke oplossing voor dit enorme onrecht.”