Blood for Chocolate, theateravond over politiegeweld en etnisch profileren

Theatermaker Raymi Sambo wil met zijn nieuw project “Blood for Chocolate” gevoelige snaren raken.

Dat de Spangas acteur er niet voor schroomt om zijn rauwe mening te uiten over ongelijkheid en het gebrek aan diversiteit in de Nederlandse theaterwereld, leerden we al in een vorig interview voor de print editie van AFRO Magazine.

‘...ik wil mensen aan de praat en aan het denken krijgen. Hoe voelen zij zich wetende dat je in een land woont waarin er etnisch profilering gaande is’

Blood for Chocolate –de titel spreekt voor zich-, graaft verder. ‘Wat mij drijft is wat mij altijd drijft in dit land: de schijngelijkheid,” vertelt hij. 

De Arubaan Mitch Henriquez die vorig jaar overleed ten gevolge van politiegeweld in Den Haag is de aanleiding. Samen met collega theatermaker Ira Kip richt Sambo de werkgroep Blood For Chocolate op, en ze vragen verschillende kunstenaars, waaronder Akwasi Ansah, Diamanta Voiesdeck, Susan Mailaka Bailey, Anil Jagdewsing, Ayrton Kirchner, Charlie Duran, Ayden Dijkstra, Black Ice, Sonia Andrade en Fernando Halman om zich aan te sluiten. Het plan: een reactievoorstelling maken over de dood van Henriquez en het politiegeweld in Nederland.

“Rauw, hard, soms met mededogen,” schrijft de werkgroep in een persbericht. “Via tekst, beweging en het woord starten zij een dialoog waar we misschien wel heel ongemakkelijk van kunnen worden. Aan het eind van de rit vinden we elkaar... of niet.”

In een interview zondagavond verduidelijkt Sambo verder dat het geen gewone voorstelling is. “Het is niet een voorstelling voorstelling, het zijn de artiesten aan het woord en dat gooi ik in een theatrale jas.”

Wat hij eigenlijk wil is dat mensen aan de praat en het denken raken. “Het gaat niet om onze boodschap. We zijn vooral benieuwd naar de stem van de bezoekers, wat zij vinden. Etnisch profilering is onderdeel van een systeem; ik leg dat deel van het systeem onder de loep,” verklaart hij. “De cast is gekozen vanwege hun achtergrond, hoe voelen zij zich wetende dat je in een land woont waarin er etnisch profilering gaande is.”

Blood for Chocolate speelt maar enkele keren. 8 april in het Maaspodium in Rotterdam, 30 april in de Melkweg in Amsterdam en er is een optie op 4 juni in Amsterdam.

Ondertussen en daarna gaat Sambo’s focus ook naar zijn volgende project: een voorstelling in het najaar over het hebben van BijVrouwen. “Die gaat 'Mijn (Bij)Vrouw'' heten,” vertelt hij ter afsluiting.