Afbeelding

Black Male Achievers: pakjesdag zoals het ook kan

ENKELE van de mannen die in oktober viraal gingen op zaterdag 1 december met de Black Male Achievers fotoshoot, gingen langs bij het Weekend College van Amsterdam Zuidoost om cadeaus uit te delen op de kinderdag zonder racistische stereotyperende karikaturen. Geen sint, geen piet, maar gewoon een dag voor kinderen, waarop ze blij gemaakt werden met cadeautjes en aandacht, zonder vrees voor een roe, of trauma vanwege een vieze stoffige jutezak. Gewoon ... zoals het kan. 

"Hoe zeer wij ook tegen zwarte piet moeten zijn, dat maakt het belang van een dag speciaal voor kinderen, waarop ze een presentje krijgen, niet minder mooi," was het uitgangspunt. 

En hoe mooi! Dat enthousiasme en die gilletjes van blijdschap van de kinderen met de cadeautjes die ze kregen, gekoppeld aan die ongeremde trots die uit hun ogen straalde omdat ze cadeautjes kregen van prominente mannen uit hun gemeenschap... 
Mannen aan wie ze zich kunnen spiegelen; naar wie ze mogen opkijken in een wereld die hen te vaak voorliegt dat die er niet zijn: een jurist, bankier, visagist, accountant, universiteits counselor die een museum leidt, data analyst, ICT expert, film festival producer, makelaar, journalist, samen met twee voormalige Black Panthers -waaronder Emory Douglas, de voormalige minister of Information van de Black Panther Party- … die allemaal op hen lijken. En speciaal naar school kwamen om aan hen te komen vertellen dat zij trots waren op ze. Onbetaalbaar.

Activist Mitchell Esajas die samen met Jerry Afriyie enkele weken geleden de rechtzaak won tegen de blokkeerfriezen, gaf een korte presentatie over het ontstaan van zwarte Piet en waarom hijj zich ertegen verzet. "Er zijn mensen die zwarte Piet genoemd worden vanwege hun huidskleur. IK heb het nooit meegemaakt, maar mijn moeder wel. Neven van me. Vrienden van me. Ik wil in een land wonen waar onze kinderen dat niet meer hoeven mee te maken," vertelde hij de zaal die aan zijn lippen hing. "Ik hoop dit in de toekomst niet meer te hoeven doen; maar naar hier te kunnen komen met deze rolmodellen om onze jongeren te laten zien wat kan." 


Dit is dus waar de Black Male Achievers fotoshoot echt om ging. Mannen die doen in het voetlicht schuiven zodat ze anderen inspireren om ook te doen, en daarmee een vicieuze cirkel van doen op gang houden, waardoor doen niet meer stopt. Niet meer te stoppen is. 

Foto's Jolanda Nibte