Black Ladies Talk roept vrouwen op tot anti-racisme: ‘Wir haben es gewußt’

Black Ladies Talk (BLT), het platform voor vrouwen van Afrikaanse diaspora, heeft zich uitgesproken tegen alle ontwikkelingen rondom het zwarte pieten debat.

“Gaan we afwachten tot de eerste dode valt of steken wij daar een stok voor door nu in actie te komen?” vroeg het platform in een verklaring die vanochtend werd gelanceerd. Het riep haar leden op om hun krachten te bundelen en dit nu stoppen!

De verklaring is opgesteld door BLT-oprichter Anita Abaisa.

“Ik ben gisteravond lang wakker gebleven. De komende protesten hielden mij wakker. Ik dacht, ik wil nog meer doen om aandacht hiervoor te vragen want nu kunnen we nog acteren en zorgen dat er veilig gedemonstreerd kan worden zaterdag. Dit is wat bij mij past. Wat voor jou past weet ik niet maar gebruik dat want dan sta je in je kracht. Een leger bestaat ook uit mensen over land, water, in de lucht met nog extra specialisten. Ze hebben een strategie. Dus wat is jouw kracht? Gebruik dat en laat je horen op jouw manier,” schreef ze. De bedoeling was om het bericht te delen vandaag met zoveel mogelijk vrouwenorganisaties. “Samen  staan we sterk!”


Beste zuster,

Met grote zorgen kijk we naar alle ontwikkelingen rondom het zwarte pieten debat. Het maakt pijnlijk duidelijk waar we staan als het gaat om racisme. We hebben nog een weg te gaan.

Ondanks dat weiger ik te geloven dat we er zo slecht voor staan als de media ons doet geloven. Daarom schrijf ik naar jou. Ik geloof dat er genoeg mensen in dit land wonen die er samen iets van willen maken. Daar ben jij er één van.

Wij als vrouwen kunnen het tij keren. Zeker wanneer we onze krachten bundelen en opstaan tegen alles wat ons niet gaat helpen. Te lang kijken we toe zonder de regie te pakken. Dit is het moment voor jou, als dochter, moeder, zus en of vriendin om het tij te keren.

Gaan we afwachten tot de eerste dode valt of steken wij daar een stok voor door nu in actie te komen? Laten we onze krachten bundelen en dit nu stoppen!

Spreek je uit, op jouw manier. Zeker wanneer je in een invloedrijke positie zit. Weet dat je de support hebt van vele vrouwen.

Deel dit bericht op alle social media kanalen met iedere vrouw die je kent zodat we opstaan en onze stem laten horen overal in dit land! Doe het op de manier wat bij jou past #SistersAgainstDutchRacism

‘Wir haben es gewußt’ 

Van je zusters van BLT


Black Ladies Talk is een platform voor vrouwen van Afrikaanse diaspora gericht op het verbeteren van sociaaleconomische positie van zwarte vrouwen. Het telt 33.000 leden … en tellende.