Bitori brengt funaná naar RASA in Utrecht vanavond

De artiest Bitori, de grondlegger van funaná, een muziekgenre en dans uit Kaapverdië treedt vanavond 3 juni op in RASA, Utrecht. 

RASA introduceert de Bitori als een autodidacte artiest die in de jaren 50 zijn eigen aanstekelijke stijl ontwikkelde, die aanvankelijk op het eiland werd afgekeurd en verbannen. "Ondanks zijn leeftijd treedt hij nog altijd op vol passie en vuur,"zegt RASA. Analog Africa bracht recentelijk Bitori's enige album opnieuw uit. 

In de vroege jaren 50 reisde Bitori naar het eiland Sao Tomé & Principe; hij nam van daar een accordeon mee terug naar Kaapverdië, waarmee zijn eigen vurige, snelle stijl ontwikkelde die de aandacht trok op het eiland Santiago.

Niet iedereen kon deze 'wilde' funaná waarderen. De rurale stijl werd, tot de onafhankelijkheid in 1975 verboden door de Portugese overheersers..

Pas in 1998 verscheen echter de eerste plaat van Bitori, ‘Bitori Nha Bibinha’, opgenomen in Rotterdam. De plaat maakte Bitori's liedjes tot klassiekers, maar alleen op Kaapverdië. Nu wordt  ‘Bitori Nha Bibinha’ heruitgebracht bij het label Analog Africa. "Om de wereld te veroveren." 

Analog Africa viert dit jaar ook haar 10-jarig bestaan. Oprichter Samy Ben Redjeb zal tijdens het concert in RASA platen draaien uit zijn collectie. Het concert in RASA maakt onderdeel uit van een concerttour in Nederland. Tijdens deze tour zal Bitori optreden met de drie leden van de originele bezetting van de plaat!
 

Klik hier voor tickets