Bijlmerbios: wereldfilms kijken in Amsterdams openluchtbioscoop

Op 25, 26 en 27 augustus is metrostation Kraaiennest weer de eindbestemming van filmliefhebbers. Voor drie zomeravonden wordt de 10 meter hoge ruimte onder het metrostation weer omgetoverd tot een openluchtbioscoop. Terwijl metrolijn 53 over je hoofd wegglijdt in de nacht, zit je droog en comfortabel op kringloopbanken te kijken naar onder andere de premiere van een korte film over de roemruchte geschiedenis van Bijlmerflat Gliphoeve, maar ook Moonlight, de beste film van 2017. Kortom, korte en lange films die passen bij het unieke karakter van de Bijlmer. Het festival is gratis en de films beginnen om 21:00 uur.

HOOFDFILMS 

Vrijdag 25 augustus trapt het festival af met Dubbelspel, een film waarin de in Europa succesvolle dokter Ostrik Fiel na een afwezigheid van tientallen jaren terugkeert naar zijn geboorteplaats Curaçao. Het bezoek herinnert hem aan veertig jaar eerder, toen een ogenschijnlijk onschuldig dominospel dramatische gevolgen had voor alle betrokkenen. Over tradities, intriges en pijnlijk verraad. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Frank Martinus Arion. 

Zaterdag 26 augustus vervolgt het met het Amerikaanse drama Moonlight, dat zich afspeelt in een ruige buurt van Miami. De film volgt drie periodes uit het leven van een jonge Afro-Amerikaanse man die worstelt met zijn identiteit, mannelijkheid, seksuele geaardheid en plaats in de wereld. De film won drie oscars waaronder die van beste film. Gebaseerd op het ongepubliceerde toneelstuk ‘In Moonlight Black Boys Look Blue’ van Tarell Alvin McCraney 

Zondag 27 augustus sluit hetaf met de feelgood movie Demain tout commence, waarin Omar Sy -bekend van Intouchables- schittert. Sy speelt in deze film de playboy Samuel, die aan de Côte d’Azur een lekker leventje leidt, gevuld met veel feesten en een klein beetje werken tot op een dag een oude onenightstand voor de deur staat met een verassing. Zijn leven neemt daarna een drastische wending. 

BIJZONDERE KORTE VOORFILMS 

Voorafgaand aan iedere hoofdfilm is er een korte voorfilm.

Vrijdag 25 augustus laten we Dubbelspel voorafgaan door Gliphoeve, een vergeten strijd. Een film met verhalen over één van de beruchtste flats in de Bijlmer uit de jaren 70. Toen voor een groot deel gekraakt door Surinaamse activisten. Een flat met roemruchte feestjes en met woningen waar ze soms met 23 familieleden woonden. Een flat met alle nadelen, maar ook alle voordelen van een achterbuurt. Een flat met een uitgesproken geschiedenis.

De film vormt naast een radiodocumentaire de kern van een interactief verhaal dat gelijktijdig op de site van de VPRO wordt gelanceerd. Eén van de makers van deze film is Daan dekker, auteur van ‘De betonnen droom’. 

Zaterdag 26 augustus wordt Moonlight voorafgegaan door het locale hip-hop collectief Praat van de Straat/Sepa met een speciale release van een clip voor behoud van de rechtstreekse verbinding van metrolijn 53 met het centrum van de stad. Een clip tegen amputatie en voor één Amsterdam. 

Zondag 27 augustus wordt een korte film getoond door twee filmmakers uit de Bijlmer: Fumilayo Koswal en Robbert Doelwijt Jr. De film heet Indigo en gaat over een jongeman die wordt gevolgd in zijn artistieke ontwikkeling. 

Achter de schermen

Bijlmerbios is sinds zijn nieuwe locatie, 2 jaar geleden onder het metrostation, een groot succes. Initiator van deze vernieuwde Bijlmerbios Hans Meiboom, tevens eigenaar/creatief strateeg van Studiomeiboom en Bijlmerbewoner, ziet veel mogelijkheden in Zuidoost. Mede vanwege het unieke karakter van dit stadsdeel. Daarnaast wil hij met Bijlmerbios een positieve bijdrage leveren aan de identiteit en het imago van de Bijlmer. Een imago waarvan de nadruk teveel op het negatieve ligt. ‘De Bijlmer is uniek in zijn soort en daarom ook zo bijzonder voor Amsterdam’ is zijn mening.

 

Volg Bijlmerbios via www.facebook.com/Bijlmerbios

Voor meer achtergrond info www.bijlmerbios.com