Astrid H. Roemer in de shortlist voor de OPZIJ Literatuurlijst

“Gebroken Wit”, de jongste roman van Astrid H. Roemer is in de shortlist voor de OPZIJ Literatuurlijst 2019. Dit meldde het feministisch maandblad afgelopen week.


Roemer zit samen met negen andere Nederlandse schrijvers in de lijst; tien titels die werden geselecteerd na beoordeling van totaal 86 titels. Alle boeken zijn uitgekomen tussen 1 mei 2018 tot 30 april 2019. “We kunnen zonder meer spreken van een rijk en zeer gevarieerd aanbod, waarbij de literaire kwaliteit gemiddeld opvallend hoog was,” schrijft OPZIJ in een persbericht over de genomineerden voor de prestigieuze prijs.  

"Gebroken Wit" vertelt het verhaal van Oma Bee, Louise, Heli, Imker, Babs en Audi, allemaal met de familienaam Vanta; aan elkaar verwant als de kleuren van gebroken zonlicht. De kleinkinderen van grootmoeder Vanta-Julienne worden geconfronteerd met hun eigen kwetsbaarheid als ze haar noodgedwongen bijstaan in de turbulenties van het dagelijks leven.


Astrid H. Roemer (Paramaribo, 1947) ontving in 2016 de P.C. Hooft-prijs voor haar proza-oeuvre. Zij wordt zowel in Suriname als in Nederland geprezen om haar zinvolle inbreng in het publieke debat en haar eigenzinnigheid in het inmiddels uitgebreide oeuvre van poëzie, proza en dramateksten.

De OPZIJ Literatuurprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijfster van een boek dat bijdraagt aan de bewustwording, emancipatie en ontplooiing van vrouwen. Maar daarnaast moet de winnende titel ook invloed hebben gehad vanwege de literaire kwaliteit en/of de impact op de maatschappij.

 


De winnaar van de OPZIJ Literatuurprijs 2018 wordt op 12 juni bekend gemaakt in het zomernummer van OPZIJ, dat ook in het teken van deze prijs zal staan.

Vorig jaar was Etchica Voorn, met haar “Dubbelbloed”, de winnaar van de OPZIJ LITERATUURPRIJS 2018.