Ashaki Leito | Achter vrijheidsstrijders stonden vrouwen, net zo sterk of zelfs sterker

Als je zegt Miss Black Hair NL  verkiezing, zeg je Ashaki Leito. Ashaki is een van de rolmodellen binnen de Black community. Als moeder van een zoon, ziet ze het ook als haar taak om hem alle kennis die zij bezit, mee te geven.

We moeten terugblikken naar wie we waren, waar we naartoe gingen en waar gaan we komen.”

“In een maatschappij waarin het witte altijd overheerst, is het belangrijk om stil te staan bij de geschiedenis van het continent Afrika en de diaspora over de hele wereld. We worden doodgegooid met de geschiedenis van de witte Europeanen, maar over de onze horen we haast niks.
Wit bewustzijn verandert onze visie op onszelf en op onze voorouders. We worden niet geprikkeld door het schoolsysteem over onze zwarte identiteit; we moeten zelf zoeken. We moeten de liefde zoeken in onszelf en in elkaar om te excelleren in het leven. We moeten terugblikken naar wie we waren, waar we naartoe gingen en waar gaan we komen.”

Vrouwelijke kant
Ashaki vindt ook dat de vrouwelijke kant van de Afrikaanse geschiedenis niet genoeg belicht wordt. “We worden vergeten”, zo vertelt ze. “De focus ligt teveel op mannen, terwijl wij er ook waren. Achter die sterke vrijheidsstrijders stonden de vrouwen die net zo sterk of zelfs sterker waren.”

En opdat wij dat niet vergeten, geeft Ashaki ook empowerment trajecten en cursussen aan meiden, waar ze niet alleen focust op de slavernij, maar ook op de tijd ervoor. Zo vertelt ze ook over Yaa Asantewaa en Queen Zinga,
twee strijdhaftige zwarte vrouwen waar ze naar opkijkt.

Ashaki is moeder van een tweejarige zoon en geeft hem ook alles bewust mee. “Ik geef hem alles mee: zelfliefde, boeken, speelgoed, poppen. Alles kiezen wij nauwkeurig voor hem uit. We zijn ook zijn begonnen met  affirmaties en vertellen hem dat zijn haar bijvoorbeeld prachtig is. Het moet van huis uit beginnen, en daar zijn wij ons erg bewust van.”