Anousha Nzume interviewt Sophie Olúwolé over Afrikaanse filosofie

Bestaat ‘Afrikaanse filosofie’? Wat impliceert het dat wij onszelf die vraag stellen? Volgens de Nigeriaanse filosoof Sophie Olúwolé hebben veel Afrikaanse intellectuelen door koloniale educatie hun eigen traditionele wijze van denken vervangen door westerse ideeën. Actrice en schrijver Anousha Nzume zal op woensdag 24 mei Olúwolé hierover interviewen.

Sophie Olúwolé

Dit gebeurt tijdens een gratis toegankelijk vraaggesprek met de Nigeriaanse auteur en filosoof, dat het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) en het Academisch-cultureel centrum SPUI25 houden in de Singelkerk te Amsterdam. Tijdens het evenement dat loopt van 17.00 tot 19.00 uur zal Olúwolé ook uitweiden over haar boek Socrates en Orúnmìlà, dat door Saskia van der Werff voor uitgeverij Ten Have in het Nederlands vertaald is.

Het boek besteedt aandacht aan de vraag of er überhaupt authentieke Afrikaanse filosofische tradities bestaan. “Orúnmìlà, een goddelijk, mythisch figuur uit de Yoruba-cultuur, wordt in het westen niet als filosoof beschouwd. In het boek Socrates en Orúnmìlà daagt Olúwolé ons denken hierover uit en pleit voor de erkenning van Afrikaanse filosofie. Socrates en Orúnmìlà hielden zich met vergelijkbare thema’s bezig en net als Socrates zette Orúnmìlà nooit een letter op papier,” zegt NiNsee

in een persbericht.

Olúwolé laat op overtuigende wijze zien waarom Orúnmìlà nooit dezelfde erkenning als Socrates heeft gekregen en wat dat vertelt over ons denken over filosofie. Met Socrates en Orúnmìlà doet ze een aanzet om hier verandering in aan te brengen.

Filosofen Grâce Ndjako en Machiel Keestra verzorgen de introductie en een boekbespreking. Na afloop is het mogelijk om het boek te kopen en te laten signeren door Sophie Olúwolé. Het vraaggesprek wordt voorafgegaan door een Masterclass Afrikaanse filosofie die van 15.00 – 16.45 uur plaatsvindt in het Academisch-cultureel centrum SPUI25.

Sophie Bósèdé Olúwolé (1935) is een invloedrijke Nigeriaanse filosoof. In 2014 was zij een van de G8-filosofen van Filosofie Magazine, samen met o.a. Zygmunt Bauman, Peter Sloterdijk en Damon Young. Naast Socrates en Orúnmìlà (2017) schreef ze onder andere: Philosophy and Oral tradition (1997), African Philosophy on the Threshold (2007), en African Myths and Legends of Gender (2015). Haar werk heeft een grote bijdrage geleverd aan het denken over het bestaan van een authentieke Afrikaanse filosofie.

Socrates en Orúnmìlà