Angela Davis in mei in Nederland

De Amerikaanse schrijfster, filosofe, activiste en professor komt naar Nederland. Ze is te gast voor het programma Moving Together: Activism, Art and Education - A Week with Angela Davis dat van zaterdag 12 tot en met donderdag 17 mei plaatsvindt op diverse locaties in Amsterdam.

Moving Together: Activism, Art, and Education - A Week with Angela Davis stelt het werk van Angela Davis centraal en biedt een divers programma voor een breed publiek,” schrijven de organisatoren in een persbericht vandaag. Het programma omvat performances, debatten en dialogen over urgente thema’s als radicale democratie en sociale rechtvaardigheid. Het vindt plaats in onder andere Tropenmuseum, Academie voor Theater en Dans en de Vrije Universiteit Amsterdam. Diverse workshops en lezingen zijn gratis te bezoeken. Voor een aantal programmaonderdelen, waaronder een lezing van Angela Davis, start de kaartverkoop half april. 


Moving Together: Activism, Art, and Education - A Week with Angela Davis biedt een podium aan sociaal en politiek geëngageerde wetenschap, kunst en activisme door middel van het initiëren van cross-culturele gesprekken tussen de lokale bevolking, activisten, kunstenaar, denkers en Angela Davis.


Het programma wordt afgesloten met een grote plenaire lezing van Angela Davis in de aula van de Vrije Universiteit Amsterdam op donderdag 17 mei. Tijdens deze lezing zal prof. Davis ingaan op de thema’s die tijdens de week besproken zijn, zoals kennisontwikkeling, diversiteit in culturele instellingen, de rol van educatie en kunstinstellingen in de hedendaagse samenleving en kwesties van sociale gelijkheid en democratie.

Het programma bestaat naast de lezing van Angela Davis uit diverse andere programmaonderdelen, waaronder het programma Public Dialogue: Radical Solidarity and Intergenerational Coalitions waarin Angela Davis en Davis’ samenwerkingspartner professor Gina Dent de dialoog aangaan met kunstenaars, activisten, en academici in Nederland over thema’s als de rol van de kunstenaar, activist en denker in de samenleving, de toekomst van het feminisme en intergenerationele en cross-culturele coalities.

Gina Dent geeft hiernaast een masterclass en lezing waarin ze ingaat op haar aankomende boek Anchored to the Real: Black Literature in the Wake of Anthropology (Duke University Press). Er worden tevens diverse workshops georganiseerd die aandacht schenken aan sociaal en politiek geëngageerde kunst, waaronder een workshop van danscollectief Native Moons en een hiphopworkshop door choreograaf Melvin Fraenk van ArtBeat. Meer informatie over het volledige programma vind je vanaf half april hier.

Moving Together: Activism, Art and Education – A Week with Angela Davis is geïnitieerd door SNDO (School voor Nieuwe Dansontwikkeling) en geproduceerd door de Academie voor Theater en Dans als onderdeel van het AIR – Artist in Residence programma van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en het Research Center for Material Culture (Nationaal Museum voor Wereldculturen).

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van Stichting Democratie en Media en Mama Cash, met verdere bijdragen van het Netherlands Institute for Cultural Analysis, het Amsterdam Center for Globalisation Studies, de ASCA onderzoeksgroep Transformations of Civil Disobedience: Democratization, Globalization, Digitalization, BAK Utrecht, Framer Framed en The Black Archives.

Moving Together: Activism, Art and Education – A Week with Angela Davis is samengesteld door een team van curatoren, namelijk Amal Alhaag, Quinsy Gario, Nadia Bekkers, Mikki Stelder en Bojana Mladenović.