Amsterdam Museum presenteert tentoonstelling rond inspirerende zwarte Amsterdammers

Het Amsterdam Museum presenteert vanaf 7 oktober de tentoonstelling ‘Zwart Amsterdam’.

In deze tentoonstelling zijn beelden, verhalen en voorwerpen te zien die te maken hebben met bekende en onbekende zwarte Amsterdamse rolmodellen zoals Tanja Jadnanansing en Felix de Rooy.

Voor deze tentoonstelling zijn stadsbewoners opgeroepen om mee te denken wie een plaats verdienen in het Amsterdam Museum. De tentoonstelling is tot en met 13 november te bezoeken.

Verhalen in musea worden vaak verteld vanuit een wit perspectief. ‘In een stadsmuseum, zoals het Amsterdam Museum, is het belangrijk dat mensen zich herkennen. Daarom vragen wij Amsterdammers de komende jaren om zelf hun verhalen te vertellen. Die verhalen worden dan geplaatst in een grotere context van de Amsterdamse geschiedenis en identiteit, aldus directeur Judikje Kiers. In de tentoonstelling worden bezoekers uitgedaagd door het doen van een test om onder andere na te denken over de impact van je huidskleur.

Oproep

Tijdens het festival Keti Koti en Kwaku riep het Amsterdam Museum bewoners op hun zwarte rolmodellen te nomineren: schrijvers, politici, rappers, maar ook de buurvrouw of een voetbalcoach. Gastcurator Imara Limon maakte een keuze uit de inzendingen. ‘De vele reacties hebben gezorgd voor aangrijpende verhalen over onderwerpen als familiebanden en ongelijkheid op basis van huidskleur. Alledaagse objecten en kunstwerken staan symbool voor mensen die een bron van inspiratie zijn voor anderen’. Onder de genomineerden bevinden zich bekende en minder bekende rolmodellen, zoals Clayde Menso, Humberto Tan, Sylvana Simons, straatvoetballer Orry, Boksteam Albert Cuyp en voedingsdeskundige Vivian Acquah.

Wat is zwart?

In het kader van de tentoonstelling worden in het Amsterdam Museum van 7 oktober tot en met 13 november verschillende activiteiten georganiseerd. Thema’s zoals representatie en de vraag: ‘Wat is zwart?’ komen aan de orde. De Museumnacht 2016 op zaterdag 5 november staat dit jaar ook in het teken van ‘Zwart Amsterdam’. Deze tentoonstelling wordt gepresenteerd in het kader van de 'Black Achievement Month', een initiatief van het NiNsee.

Ontmoet Amsterdam

Onder de noemer ‘Ontmoet Amsterdam’ organiseert het Amsterdam Museum programma’s waarbij wisselende groepen aan het woord komen. Zo organiseerde het museum eerder tentoonstellingen als ‘Transmission’ en ‘Bekeerd’. Op deze manier ontstaat een verzameling stadsverhalen vanuit verschillende perspectieven, waarmee het museum wil bijdragen aan een betere weergave van de grote diversiteit aan mensen en verhalen die Amsterdam rijk is.