Afbeelding

debatten

Amsterdam houdt marathondebat rond excuses voor rol in slavernij

Op  1 juli 2021 zal, naar verwachting, burgemeester Halsema officieel namens de gemeente excuses aanbieden voor de rol van Amsterdam in het slavernijverleden. 

Amsterdam was direct, wereldwijd, grootschalig, veelzijdig en langdurig betrokken bij slavenhandel en slavernij. Vanuit de hele stad en op verschillende plekken zal er aandacht besteed worden aan dit historische moment.  

De hoogtepunten van de dag zijn de officiële excuses die vanaf 13.00 uur door burgemeester Femke Halsema worden uitgesproken in het Oosterpark én het marathondebat, dat via AT5 en diverse portals live vanaf 18.00 uur tot 21.00 uur wordt uitgezonden. Dit marathondebat vindt plaats in het Koninklijk Instituut voor de Tropen, de Balie en in Elixer, een buurthuis in Amsterdam-Zuidoost. 

In de vijf debatten wordt op drie verschillende locaties gesproken over de excuses voor het Amsterdamse slavernijverleden. Vanuit verschillende hoeken gaan diverse stakeholders (scholieren, wetenschappers, cultuurmakers, politici, activisten en grassroot organisaties) open het gesprek aan. 

Andrew Makkinga verzorgt vanuit het Koninklijk Instituut voor de Tropen de centrale presentatie. Op de andere locaties wordt meegekeken, nagepraat en doorgepraat.  Na elke ronde, wordt er overgeschakeld naar de volgende locaties zodat er interacties plaats vinden vanuit alle plekken.  

Panelleden zijn o.a. Pepijn Brandon, Nancy Jouwe, Guno Jones, Wouter Veraart, Valika Smeulders, Charl Landvreugd, Reggi Baay, Mitchell Esajas en Kathleen Ferrier.

Vragen die aan de orde zullen komen zijn onder andere: 

  • Waarom zijn excuses nodig? Welke gevolgen heeft het slavernijverleden voor de hedendaagse Amsterdammer? 
  • Wat betekenen excuses voor verschillende Amsterdammers? 
  • Moeten er herstelbetalingen komen en zo ja, in welke vorm? 
  • Is een nationale herinneringscultuur nodig en zo ja, hoe creëren we die?   

In 2023 zal het 160 jaar geleden zijn dat de Staat der Nederlanden als één van de laatste landen ter wereld de slavernij afschafte. Nu Amsterdam met deze stap de toon zet zullen de komende jaren een opmars zijn naar officiële excuses voor de rol van Nederland in het slavernijverleden.