Amnesty publiceert essaybundel over mensenrechtenbeleid Zuid-Afrika

Bij mensenrechtenorganisatie Amnesty Nederland verscheen op dinsdag 15 maart een essaybundel over Zuid-Afrika waarin het buitenlandse mensenrechtenbeleid van het land centraal staat.

"Hoewel Zuid-Afrika goede relaties onderhoudt met zowel traditionele als opkomende machten, zet het land zijn politieke en economische invloed slechts selectief in om mensenrechten wereldwijd, en in de regio, te beschermen en te bevorderen," schrijft Amnesty in een persbericht.

In de bundel reflecteren 15 auteurs uit Zuid-Afrika, Azië en de Verenigde Staten op de belangen en ideologische drijfveren die Zuid-Afrika kunnen beletten of juist prikkelen om een mondiale mensenrechtenverdediger te worden.

"Deskundigen van nationale en internationale denktanks, universiteiten en maatschappelijke organisaties schrijven over uiteenlopende onderwerpen als Zuid-Afrikaanse geopolitiek, internet governance en het Zuid-Afrikaanse buitenlandbeleid en de Responsibility to Protect vanuit Zuid-Afrikaans perspectief. De bundel bevat bijdragen van onder anderen Jeremy Sarkin (University of South Africa), Audie Klotz (Syracuse University) en Dan Kuwali (University of Pretoria)."

De Engelstalige bundel Shifting Power and Human Rights Diplomacy: South Africa kan gratis worden gedownload op de website van Strategische Verkenningen, een initiatief van Amnesty International Nederland.