Afbeelding

Aminata Cairo in ScienceGuide Toplijst

Aminata Cairo is één van de mensen die “het afgelopen jaar een duidelijke stempel op het hoger onderwijs of wetenschap of het verdienen het om een keer in het zonnetje gezet te worden,” meldde ScienceGuide gisteren. De lector Inclusiviteit van de Haagse Hogeschool werd door het “platform voor iedereen die het hoger onderwijs en de wetenschap een warm hart toedraagt” daarom ook genoemd in haar “Toplijst van 2017-2018”.

ScienceGuide noemt haar Toplijst van dit jaar een willekeurig gerangschikt overzicht van inspirerende mensen en bewegingen die dit jaar onmisbaar waren voor het hoger onderwijs en de wetenschap. “Het is geen ‘ranking’; We vroegen onze lezers te komen met namen van mensen en bewegingen die door de kracht van de groep te erkennen en door middel van collectief handelen het veld verder brachten,” schrijft het platform op haar website. Het overzicht staat in het teken van samenwerken en verbinden.

Cairo, de eerste zwarte vrouwelijke lector van de Haagse Hogeschool, prijkt tussen 10 andere mensen en organisaties die lijst haalden. Een prominente lijst, waar ook de Franse President Macron en De Open Science Beweging op voorkomen.


Science Guide schrijft over haar:

 “Say something” is het credo dat Aminata Caïro voorstaat als je haar vraagt naar haar benadering van diversiteit. “Natuurlijk zeg je wel eens domme dingen, maar dat moet je er niet van weerhouden om mee te doen aan het gesprek over diversiteit.” Dat mag soms best een beetje pijn doen, het mag schuren van haar, “het is namelijk ook niet altijd een ‘gezellig’ gesprek.”

In haar lezingen heeft Caïro haar eigen aanpak waar ze niet van afwijkt. Of er nu studenten, beleidsmakers of jonge onderzoekers in de zaal zitten, Caïro begint de sessie met een samenzang. Daarna vertelt ze over zichzelf, haar verhaal, om te onderstrepen dat iedereen een eigen verhaal heeft. En ook om duidelijk te maken dat sommige verhalen dominanter zijn dan anderen.

De kracht van het narratieve is precies waar haar geloof vandaan komt dat echte inclusiviteit binnen het Nederlandse hoger onderwijs mogelijk is. “Mensen moeten het internaliseren dat diversiteit normaal is.” Nog geen twee jaar geleden begon ze bij de Universiteit Leiden als beleidsadviseur op het thema diversiteit en inclusiviteit en inmiddels is ze al aan haar volgende uitdaging begonnen. Afgelopen januari werd Caïro geïnstalleerd als lector inclusieve educatie aan de Haagse Hogeschool, en wakkerde gelijk het debat aan door de heilige huisjes van velen uit haar veld onderuit te halen.”


Cairo (Amsterdam, 1966) behaalde een Masters Degree in Antropologie en een Masters Degree in Klinische Psychologie én promoveerde in 2007 aan de University of Kentucky in de VS. Ze woonde er vanaf haar 18e, en zat op de befaamde Berea College; dit college werd rond het begin van de vorige eeuw gedwongen haar zwarte studenten te weren, maar de school pleitte haar casus voor het Amerikaanse Hogergerechtshof, dat uiteindelijk besloot dat de segregatie opgeheven moest worden.

Ze woont sinds 2015 weer naar Nederland, waar ze na een jaar in diversiteitsbeleid bij de Universiteit van Leiden, in mei 2017 de baan van Lector Inclusive Education accepteerde bij de Haagse Hoge School.