AFU in Beverwijk maakt afro mode "versatile, wearable en enough"

Beverwijk kent sinds april een afrocentrische pop-up modezaak. African Fashion United (AFU) is de eerste pop-up store in Nederland die zich richt op Afrikaanse mode.

AFU, een initiatief van Akwan2fo, Bebe Rose en Designs by Mariana, opende op zaterdag 16 april 2016 haar deuren.

Akwan2fo is opgericht door student William Wubben die naast het organiseren van vrijwilligerswerk in Ghana een in Ghana geproduceerde kledinglijn heeft opgezet. De kleding van Akwan2fo wordt met de hand gemaakt door kleermakers in Ghana en is gebaseerd op fair trade.

Designer Miss Dee van het merk Bebe Rose legt de focus vooral op T-shirts. Deze unieke items vertegenwoordigen de krachtige modebewuste vrouw, maar zeker ook de man met een positief zelfbeeld. Haar kleurrijke T-shirts zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en kleuren met sterke quotes.

De motor achter Designs by Mariana is Mariana Ngombo, afgestudeerd aan de modevakschool in Amsterdam. Mariana ontwerpt haar kleding met verwijzing naar haar Afrikaanse roots. Kleding die voor een wijd publiek toegankelijk is en voor meerdere gelegenheden gebruikt kan worden.

In een gezamenlijk persbericht zegt het trio dat ze met AFY inspelen op de "grote behoefte" aan mooie en betaalbare kleding met een Afrikaans uiterlijk. “Ons samenwerkingsverband kwam tot uiting in het openen van een Afrikaanse Fashion pop-up store. De keuze om ons te vestigen in Beverwijk was snel gemaakt omdat dat de pop-up store toegankelijk maakte voor iedereen,” zegt het persbericht.

De pop up store verkoopt behalve kleding ook handgemaakte accessoires en tassen “voor jong en oud. Ons hoofddoel is om de Afrikaanse fashion industrie meer op de kaart te zetten en de wereld te laten zien dat ook onze klederdracht versatile, (daily) wearable en "enough" is!"