Afbeelding

AfroLit: moderne literatuur uit de Afrikaanse diaspora

Bij Uitgeverij Pluim verschijnt op 28 oktober AfroLit, samengesteld door Dalilla Hermans en Ebissé Rouw. Twee jaar na het verschijnen van de historische uitgave Zwart: Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen komt AfroLit als een bloemlezing van moderne literatuur uit de Afrikaanse diaspora.

Dit boek verschijnt in een periode waarin kunst en cultuur uit Afrika en de Afro-diaspora een wereldwijde renaissance beleven. AfroLit toont de kracht en diversiteit van zwarte literatuur in Nederland en België.

Zeven Vlamingen en acht Nederlanders, met elk hun eigen stijl en repertoire. Fictie, proza en maatschappijkritiek wisselen elkaar af in dit bijzondere boek.

Samenstellers Dalilla Hermans en Ebissé Rouw brengen stemmen uit de diaspora samen, vol urgentie en mogelijkheden, met recente fictie en non-fictie van vijftien auteurs. Dichters, opiniemakers en scenaristen kropen in de pen om hun verhalen te delen.

Alle schrijvers wonen en werken in Vlaanderen en Nederland, maar komen oorspronkelijk uit Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, Europa en het Caribisch gebied. Hun kijk op het leven en eigen manier van storytelling schenkt ons bruisende, onverschrokken literatuur die boeit en prikkelt.

AfroLit levert hiermee een prachtige, pittige bijdrage aan de literaire canon van Vlaanderen en Nederland. 

Met bijdragen van Avery Bertrand Iradukunda (BE), Babs Gons (NL), Carolina Maciel de Franca (BE), Chris Polanen (NL), Esther Duysker (NL), Grâce Ndjako (NL), Hasna Ankal (BE), Lisette Ma Neza (NL), Malique Mohamud (NL), Nyiragasigwa Hens (BE), Rachel Rumai Diaz (NL), Sayonara Stutgard (NL), Sesa (BE), Sulaiman Addonia (BE), Tracy Bibo Tansia (BE)


Klik hier voor de podcast over AfroLit met Dalilla Hermans


Dalilla Hermans (1986) is een Rwandees-Belgische journalist, schrijver en theatermaker. Ze werkte als redacteur en columnist bij Charlie Magazine en heeft een dagelijkse wisselcolumn in De Standaard.

In 2017 kwam Brief aan Cooper en de wereld uit, een autobiografisch boek met een scherp maatschappijkritisch randje. In 2018 leverde ze een bijdrage aan de bloemlezing Zwart: Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen.

Later dat jaar publiceerde ze het kinderboek Brown Girl Magic, in 2019 de thriller Black-out. In 2020 verscheen Het laatste wat ik nog wil zeggen over racisme en ging Her(e), Hermans’ debuut als theatermaker, in première bij NTGent.

Ebissé Wakjira-Rouw is redacteur, podcaster en beleidsadviseur. Ze is mede-oprichter van Dipsaus: een podcast, online magazine, talentontwikkelingsplatform.

Als redacteur van Dipsaus is ze verbonden aan Uitgeverij Pluim. Recente publicaties zijn De goede immigrant: 23 visies op Nederland, Sister Outsider van Audre Lorde en AfroLit: Moderne Literatuur uit de Afrikaanse Diaspora.

Eerder werkte Wakjira-Rouw als non-fictie-redacteur bij Uitgeverij AUP en is samensteller van de bloemlezing Zwart: Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen (2017).

Ook is ze jurylid van de AKO Caine Prize for African Writing 2020.