Afrolijk barst vanavond los in Pllek

Vandaag gaat Afrolijk, een nieuwe uitgaansavond met film, muziek, kunst en food voor de Afrikaanse gemeenschap en Afro-minded community, van start bij van .

Het evenement wil met hedendaagse film, muziek, art en food uit Afrika en de Afro-wereld een nieuwe uitgaansavond worden voor de Afrikaanse gemeenschap en Afro-minded community in Amsterdam en daarbuiten. Afro staat hierbij uiteraard voor Afrika, maar ook voor diversiteit, creativiteit, innovatie, saamhorigheid, en dat allemaal urban en funky, en zowel up-beat als laid-back.’

FOOD & ART

Vanaf 21.00 uur, op de galerij in het restaurant een hele mooie expo over Afrikanen in Nederland van fotograaf Alice de Kruijs. Wil je al voor 21.00 uur in ons restaurant dineren? Daarnaast heerlijke kleine hapjes van Broodje Met en lekkere Afro tunes van Pllek resident DJ Marcelo Umana.

FILM 

Vlak na zonsondergang wordt op het strand Ayanda, een speelfilm vertoond over vriendschap, liefde en groei in hedendaags Zuid-Afrika.

De hippe 21-jarige Afro-kunstenaar Ayanda (Fulu Mugovhani) is de dochter van een Nigeriaanse vader en een Zuid-Afrikaanse moeder. Na de dood van haar vader probeert ze zijn kwakkelende autogarage in Johannesburg overeind te houden. Als haar oom aankondigt de garage te willen verkopen, ziet Ayanda de enige tastbare herinnering aan haar vader vervagen. Met de hulp van haar vriend David (OC Ukeje) begint ze een nieuwe onderneming om de garage te redden: het opknappen en daarna verkopen van oude vintage auto's. De originele en creatieve inventiviteit die Ayanda aan de dag legt is een allegorie voor modern Zuid-Afrika, een land in transitie waar gemeenschappen divers zijn, ideeën volop stromen en vrouwen een stem hebben. Ayanda, die vorig jaar op het prestigieuze Los Angeles Film Festival de Speciale Juryprijs in de wacht sleepte, is een unieke ‘coming-of-age’ film van regisseur en producent Sara Blecher, die eerder Otelo Burning (2011) maakte en daarmee al 17 internationale prijzen won.

Vóór de hoofdfilm draait ook nog de briljante Zuid-Afrikaanse korte film The Blind Photographer van regisseur Carl Houston Mc Millan, uitgeroepen tot de Beste Zuid-Afrikaanse Korte Film van 2011.

FUNKY BEATS

Na de film gaan we binnen verder in ons café/restaurant, dan omgedoopt tot club, met een funky Afro avond. Eerst zal de Zuid-Afrikaanse choreograaf en danser Elvis Sibeko een moderne Afrikaanse dans opvoeren. Daarna zullen de DJ’s van Rituals de pannen van het dak af draaien, van afro house, dub en beats tot baila funk, trap en grime. Rituals is de nieuwe tak van Afrolosjes, de populaire Afro movement en clubavond in Amsterdam (Air). ‘For the people who are wondering what Africa sounds like, come to Rituals and be part of the journey.’ 

Afrolijk is een samenwerking tussen Pllek, Outdoor Cinema,  Caribbean Creativity, Afrolosjes, Afrovibes en Gasten in je Gezicht. De avond markeert de laatste editie van Going Places deze zomer, maar de eerste editie van dit nieuwe concept. Afrolijk wil met film, muziek, art en food dé nieuwe clubavond worden voor de Afrikaanse gemeenschap en Afro-minded community in Amsterdam en daarbuiten. Afrolijk geldt tevens als de officiële vooraankondiging van Afrovibes, het jaarlijkse festival van hedendaags theater, dans en muziek uit Afrika, dat dit jaar plaatsvindt van 5-15 oktober.