Afro-Nederlanders met House of Khepera op zelf-ontdekkingsreis naar Egypte

Voor een groep afro-Nederlanders begon op zaterdag 28 april een spannend avontuur: Zo’n 21 mannen en vrouwen uit de Afrikaanse diaspora gingen met House of Khepera mee op reis naar Egypte. Een gemeleerd gezelschap, uitbundig bij de start van hun cultuur-historische ontdekkingsreis, op weg naar zelf. 

Het kennisplatform dat bijdraagt aan het opnieuw definiëren, de ontwikkeling en welvaart van Afrikanen in de diaspora, wil met de reis naar Khemet -zoals Egypte voor de Europese inmenging heette-, vragen helpen beantwoorden; zoals “Wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Waar ga ik naartoe? Hoe kan ik dit bereiken?”

De organisatie houdt vaker seminars, evenementen, cursussen en trainingen “met het doel de Afrikaanse familie te verrijken, verbinden, vernieuwen en veranderen.” 


De reis naar Egypte is de eerste die House of Khepera uitvoert. Het programma staat vanaf aankomst in Caïro bomvol activiteiten om Egypte van allerlei kanten te zien. De groep bezoek de grote markt "Khan el-halili", maakt een excursie naar de piramiden Gizeh, Sphinx en Zakahara, naar de tempel van Zoser, en bezoekt het Egyptisch Nationaal museum. Ze vliegen ook naar Aswan, voor een bezoek aan de grote markt "Souks." Verder een excursie naar het eiland Philea en de tempel van Aset, lunchen op de Nijl daarna zwemmen en een bezoek aan het Nubian Museum. Er staat ook een excursie gepland naar Abu Simbal, de Beelden van Ramses II, naar de Vallei der Koningen, Karnak, de Luxor tempel en Luxor museum. Verder een excursie naar de tempels Seti 1 bij Abydos, tempels van Haru, tempel van Kom Ombo. “Een ontmaskering van eurocentrisme,” verwachtte één van de reizigers eruit te halen. 


De groep keert terug op zaterdag 5 april. House of Khepera heeft al een tweede reis naar Egypte op de planning voor oktober dit jaar.