Afbeelding

dr. Shanti Venetiaan

AdeKUS voorzitter noemt Africana cursus in rij van mijlpalen

Het was minder dan een minuut, maar het weergalmde wel.

Bij de opening afgelopen vrijdag 14 maart, van het symposium Slavernij en doorwerking in meerstemmig perspectief in Paramaribo, Suriname, refereerde prof. Dr. Shanti Venetiaan, de voorzitter van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), naar de Africana Development Course die het Broos Instituut (BI) aanbiedt samen met de AdeKUS en de Kwame Nkruma University of Science and Technology (KNUST) in Ghana.

“Twee jaar geleden is het Africana Studies programma opgezet, waar personen van binnen en buiten de universiteit een certificaatcursus kunnen volgen in thema’s en vraagstukken die met Afro-Surinamers te maken hebben. En deze maand begint het tweede cohort in samenwerking met BI en de KNUST,” zei Venetiaan. En ze voegde toe:

Let wel: voor de variatie wordt er vanuit Suriname een cursus aangeboden in Nederland.”

https://www.youtube.com/watch?v=hwQ1nlcmjXo?">

Het was onderdeel van een opsomming mijlpalen die de Universiteitsvoorzitter maakte. En terecht. “Wetenschappelijk onderzoek vanuit een meerstemmig perspectief is van groot belang en de Anton de Kom Universiteit blijft niet achter,” zei ze.

Het tweedaags symposium tijdens welk Venetiaan sprak, was georganiseerd door de Faculteit der Humaniora (FdHum) en de Faculteit der Maatschappijwetenschappen (FMijW) aan de AdeKUS. Het evenement telde verschillende sprekers die samen nieuwe inzichten en benaderingen presenteerden over onderwijs en onderzoek over de Trans-Atlantische slavenrij en haar doorwerking op oa Suriname.

De Africana Development Course die dinsdag van start gaat, is het eerste universitaire programma ooit waarin mensen van Afrikaanse afkomst centraal staan. Voor die openingssessie is een boeiend programma samengesteld, met als keynotespreker dr. Abena P. A. Busia, ambassador van Ghana voor Suriname, residerend in Brazilie.

Het programma duurt twee jaar, opgedeeld in vier blokken, met elk twee cursussen:

De lessen worden verzorgd in het Nederlands en het Engels; een goede beheersing van beide talen is vereist. De lesdagen zijn dinsdag en vrijdag, om 18.00 uur Nederlandse tijd.

Dit tijdstip is gekozen om het mogelijk te maken om studenten in Suriname en Nederland tegelijkertijd in de (virtuele) leslokalen te faciliteren.  En ook dit is uniek, aangezien de interactie over de oceanen heen reikt, tussen Nederland, Suriname, de Cariben en Afrika.Het programma is interactief.

Naast de vaste docenten die door de universiteiten (ADEKUS en KNUST) worden aangewezen, zullen er ook gastlessen worden verzorgd door boeiende gastdocenten uit Afrika

In de studiegids lees je er meer over.

Er hebben zich inmiddels studenten aangemeld uit Suriname, Nederland en de VS. Het Broos Instituut schrijft daarover: “Uniek is dat deze cursus hen samenbrengt in een virtueel klaslokaal waar ze les krijgen van professoren en gastdocenten uit Suriname, Nederland, Afrika en het Caribisch gebied.”

Het instituut vond de opmerking van Professor Venetiaan treffend.

Inderdaad, zoals mevrouw Venetiaan aanhaalde, is het voor het eerst dat er vanuit de Universiteit van Suriname een cursus wordt aangeboden buiten Suriname. In de driehoek van de transatlantische slavernij was het vroeger dat Afrika en Suriname alleen dienden als wingewesten van Nederland. Nu brengen wij kennis naar Nederland. Het is mooi dat zij hierbij stilstond.”