Activisten de bres op voor ondernemer Gilly Emanuels 'STERK TEGEN AFROFOBIE, RACISME, DISCRIMINATIE’

​Het activistisch platform Stop Afrofobie Nu! houdt op vrijdag 21 september een in Utrecht ter ondersteuning van onderneemster Gilly Emanuels, die op die dag in die stad voor de rechter moet verschijnen.

“De onderneemster uit Hilversum werd racistisch geweld belaagd, maar wordt door justitie vervolgd en zal voor de rechter moeten verschijnen. Om solidariteit met Gilly te betonen en een duidelijk geluid tegen afrofobie, racisme en discriminatie te laten klinken, doen wij de oproep om met ons de straat op te gaan en Gilly bij te staan. Komt allen en steun de zaak!,” schrijft het platform in een persbericht zondagmiddag.


In 2017 werd een filmopname opgepikt door de media waarop te zien is hoe een groepje racistische jongeren Emanuels, uitbaatster van ijssalon ’t Perronnetje in Hilversum, op gewelddadige wijze terroriseerde en racistisch bejegende.”Gilly probeerde zich te verdedigen tegen de agressieve racisten die teksten haar toeriepen als ‘k*nkern*g*r’, ‘k*nkerzwarte’ en ‘k*nkeraap, ga lekker je boom in’. Eerder werd door de jongens al een ruit ingegooid bij haar ijssalon en werd de Surinaamse vlag met poep besmeurd en voor haar zaak neergelegd,” zegt Stop Afrofobie Nu! in het persbericht.

Het activistisch platform zegt dat ondanks dat deze jongeren al tijden bekend waren bij de gemeente en de Hilversumse politie, men heeft verzuimd om keihard tegen hen op te treden. Zelfs burgemeester Broertjes heeft toegegeven: ‘We zijn iets te weinig zichtbaar geweest’ 

In maart meldde Emanuels dat zij besloten had om haar zaak te sluiten. “Ze voelde zich niet meer veilig en heeft niet de bescherming gekregen die ze had moeten krijgen van politie en gemeente. Gilly zei hierover: ‘Mijn energie is er niet meer, je voelt je gewoon in de steek gelaten.” Het platform zegt dat de rechtszaak die nu tegen haar gevoerd wordt, de situatie extra cru maakt. “Het is de omgekeerde wereld dat nu het slachtoffer wordt vervolgd. Van de drie daders wordt er daarbij slechts één jongen vervolgd, voor belediging."

                             "Het vormt een gevaarlijk precedent wanneer structureel                                       racistisch gedrag slecht of zelfs onbestraft blijft"   -                                                   Stop Afrofobie Nu! 

21 september

Stop Afrofobie Nu! zegt dat alles aan de situatie waarin Emanuels zich bevindt en heeft bevonden schrijnend is.  “Daarom zullen we ons op vrijdag 21 september om 14.45 uur verenigen op het plein voor de ingang van Hoog Catharijne The Mall in Utrecht om in een gezamenlijke mars een boodschap uit te zenden van solidariteit met Gilly. Een boodschap die tevens pleit tegen afrofobie, racisme en discriminatie. En een boodschap die pleit voor genoegdoening voor de materiële en immateriële schade die door Gilly geleden is.”

De mars zal zich door het centrum naar het Griffiepark (vlakbij de Rechtbank) bewegen, waar verschillende sprekers het publiek zullen toespreken. Daarna zal de groep de openbare zitting bijwonen in de rechtbank; deze begint om 16.30 uur. “We hopen dat de rechter in alle wijsheid zal beslissen. En zal kiezen voor de kant van het recht.”