22,2 miljard dollar humanitaire hulp nodig in 2017
Het VN-Coördinatiebureau voor Humanitaire Hulp (OCHA) verwacht dat in 2017 22,2 miljard dollar aan humanitaire hulp nodig zal zijn. Daarmee hoopt het 92,8 miljoen mensen - de meest kwetsbaren - te helpen in 33 landen. In totaal behoeven 128,6 miljoen mensen bijstand.
‘Hotspots’ zijn Nigeria en Tsjaad waar de extremistische groepering Boko Haram onrust stookt. Ook DR Congo en Burundi hebben humanitaire hulp nodig.
De nood aan humanitaire hulp blijft stijgen. Het geschatte bedrag ligt 10% hoger dan in 2016, ook al een recordbedrag. Bij de eerste gecoördineerde oproep in 1992 vroeg de VN 2,7 miljard dollar.
Vooral Syrië heeft hulp nodig: 3,5 miljard dollar in Syrië zelf voor 13,5 miljoen mensen en 4,7 miljard dollar voor de opvang van 4,7 miljoen Syrische vluchtelingen in de buurlanden.
Verder baart de uiterst onrustige toestand in Zuid-Soedan kopzorgen. De VN telt er 6,1 miljoen mensen in nood en vraagt daarvoor 1,3 miljard dollar hulp. Nog eens 1,3 miljard dollar gaat naar de bijstand van 1,9 miljoen Zuid-Soedanese vluchtelingen in de buurlanden.
Ook Jemen neemt een grote hap uit het hulpbudget: 1,9 miljard dollar voor 10,3 miljoen kwetsbaren op een totaal van 18,8 miljoen mensen in nood.
Andere ‘hotspots’ zijn Nigeria en Tsjaad waar de extremistische groepering Boko Haram onrust stookt. Ook DR Congo en Burundi hebben humanitaire hulp nodig.
80% van de noden komt voort uit crisissen veroorzaakt door de mens. Maar ook het klimaat heeft impact. Zo verwacht de VN in 2017 problemen in Ethiopië, Somalië, Haïti en Zuidelijk Afrika door de klimaatverschijnselen El Niño en La Niña.
Maar er is ook goed nieuws, zegt de VN. Er zijn heel wat meer humanitaire organisaties actief dan 25 jaar geleden (ook lokaal). Bovendien maken nieuwe technologieën de hulp doeltreffender. De allereerste Wereldtop voor Humanitaire Hulp in 2016 (Istanbul) leverde onder meer de Grand Bargain op, een tienpuntenplan voor een doeltreffender hulp.
Bron: belgium.be