1862; toneelstuk brengt beladen onderwerpen uit het gedeelde verleden op de planken
De voorstelling ‘1862, Plantage Strubbelingen’, over het naderende ‘einde’ van de slavernij in Suriname wordt op zondag 26 november om 13.00uur vertoond in Zuidplein Theater in Rotterdam. “Opnieuw, vanwege de grote belangstelling,” schrijven de producenten in een persbericht.
De voorstelling toont Suriname ten tijde van het einde van de slavernij. “Het laat de worsteling zien van alle inwoners van Suriname bij het begin van het staatstoezicht. Een goed hulpmiddel bij het bespreken van beladen onderwerpen uit het gedeelde verleden.”
De producenten schrijven dat het Nederlandse slavernijverleden lange tijd een witte vlek geweest is in de Nederlandse én in de Surinaamse en Antilliaanse geschiedenisboeken.
“De meeste Nederlanders associëren de VOC-periode met bloeiende kunst en ondernemingszin. Niet met mensenhandel en slavernij waarin onder erbarmelijke omstandigheden de suiker en de koffie die ervoor hebben gezorgd dat de grachtengordel is gebouwd. Het historisch bewustzijn van Nederlanders, Surinamers en Antillianen is niet in evenwicht, waardoor het gedeelde verleden niet wordt erkent en herkent.
Een historisch bewustzijn dat door andere Nederlanders soms onvoldoende erkend wordt. De extreme reacties op het zwarte Pietendebat hebben dat in de afgelopen jaren, pijnlijk duidelijk gemaakt. Slavernij is nog teveel een onderwerp van 'hún'. En niet van óns. Het verdeelt mensen. Terwijl onze gedeelde geschiedenis ons zou moeten binden.”
“Een onderzoek wees recent uit dat 1 op de 9 docenten moeite heeft met het behandelen van beladen onderwerpen, waaronder slavernij. Juist zíj kunnen geholpen worden door culturele uitingen.”
De voorstelling ‘1862, Plantage Strubbelingen’ is geschreven door Anita Plowell (schrijfster van onder andere Sister Slets Thinger en producent van diverse hoorspelen waaronder ‘Vertrouwen’ i.s.m. de GGD) en wordt geregisseerd door Maikel van Hetten (acteur bij het Trusttheater, Cosmictheater en de tv series Blauw Blauw, Onderweg naar morgen en Welkom bij de Kamaras). De muziek is gecomponeerd door singer/songwriter Glenn Sno. De cast bestaat verder uit John Oldenstam, Helen Mijnals, Maikel van Hetten, Astrid Vreden, Serina Sankes, Reguilo Kearsenhout, Melita Labort, Leroy Sankes en Carmelita Zaalblok.
‘1862’ is gesubsidieerd door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de Gemeente Amsterdam.