17 miljoen mensenlevens gered van malaria in 2015

‘The Global Fund to Fight Aids, Tuberculosis and Malaria’ - kortweg The Global Fund - heeft de resultaten van zijn gesponsorde programma’s bekend gemaakt. Het aantal mensen dat in 2015 een behandeling kreeg voor deze ziekten is gestegen. Sinds zijn oprichting in 2002 heeft het Global Fund 17 miljoen mensenlevens gered.

De meeste van de 548 miljoen muskietennetten werden verdeeld in Sub-Sahara Afrika. Onder andere Ivoorkust, DR Congo, Ghana, Nigeria en Soedan ontvingen 30% van de netten.

 

13,2 miljoen mensen behandeld voor tbc 

Uit deze resultaten van het Global Fund blijkt dat er belangrijke stappen worden genomen om de tuberculose-epidemie (tbc) in te perken. In de eerste helft van 2015 testten 800.000 mensen positief op tbc en werden zij hiervoor behandeld. Deze stijging brengt het wereldwijde totaal op 13,2 miljoen. Vooral Azië wordt zwaar getroffen. 61% van de gevallen komt uit Bangladesh, China, India, Indonesië, Myanmar, de Filipijnen, Thailand en Vietnam. Het aantal behandelde gevallen van multiresistente tbc steeg met 10% ten opzichte van december 2014.

8,1 miljoen mensen nu toegang tot aids-medicatie 

Ook in de strijd tegen aids wordt vooruitgang geboekt. In de eerste helft van 2015 werden 500.000 nieuwe mensen opgenomen in programma’s gesponsord door het Global Fund, een stijging van 6%. Dit brengt het totaal op 8,6 miljoen mensen. 51% van de patiënten die antiretrovirale medicatie krijgen, bevinden zich in de High Impact II-regio in Sub-Sahara Afrika. Deze regio omvat Ethiopië, Kenia, Mozambique, Oeganda, Tanzania, Zambia en Zimbabwe. Verder werd er geïnvesteerd in het voorkomen van HIV-transmissie van moeder op kind (PMTCT). Zo’n 250.000 zwangere vrouwen werden behandeld. Dit is een stijging met 8% tegenover eind 2014.

548 miljoen muskietennetten verdeeld 

Als preventieve maatregel tegen malaria, werden in de eerste helft van 2015 zo’n 50 miljoen muskietennetten uitgedeeld. Dit is een toename van 9% waardoor het totaal nu op 600 miljoen komt te liggen. Tegelijkertijd werden er 9% meer gevallen van malaria behandeld, waardoor er nu wereldwijd 560 miljoen mensen een behandeling kregen. De meeste netten werden verdeeld in Sub-Sahara Afrika. Onder andere Ivoorkust, DR Congo, Ghana, Nigeria en Soedan ontvingen 30% van de netten.

The Global Fund to Fight Aids, Tuberculosis and Malaria (GFATM) heeft als doel het werven en verdelen van extra middelen voor de preventie en behandeling van deze drie ziektes. Dit samenwerkingsverband is een succesverhaal. Ook België is een trouwe donor. Ons land schonk het afgelopen jaar 19 miljoen euro.