Afbeelding

bootstrapping

Van Bootstrapper naar Crowdfunder: de evolutie van de zwarte ondernemer

Via de koloniale financiële klassieker “How to do Business” uit 1890 is de westerse wereld  bekend geworden met de uitspraak “Avoid Credit, remembering that cash is king, credit is a slave”. [1] Eigen geld is goed en lenen is slecht zou men denken. Echter in dezelfde periode werd de Nederlandse slavernij-economie aangejaagd door banken die een stortvloed aan kredieten verstrekten.  De tot slaafgemaakten werden toen toch en masse gebruikt als onderpand voor bedrijfsfinancieringen.

Het is dan ook niet vreemd dat heden ten dage binnen de Zwarte gemeenschap er een perceptie heerst dat het aangaan van  een (bank)lening uit den boze is. Je kan zeggen dat er zelfs een lichte aversie is naar banken en diens kredietdiensten. Dit is niet vreemd want de Nederlandse Banken waren een van de grote aanjagers van het slavernij.

Banken leenden geld aan plantagehouders en handelaren in Afrikaanse mensen, waardoor ze indirect profiteerden van de slavernij. Andere banken hadden weer tot slaafgemaakten als bezit, wat ze in de koloniale context als een belegging beschouwden. 

Gewapend met de ervaringen van diens voorouders gebruikt de Zwarte ondernemer zijn eigen hard verdiende centen voor het opstarten en uitbreiden van zijn bedrijf. In de financiële wereld wordt deze wijze van zelffinanciering op basis van eigen vermogen ook wel “Bootstrapping” genoemd. Deze wijze van financieren brengt lagere kosten met zich mee en zorgt tegelijkertijd voor meer autonomie. Zwarte ondernemers hebben vanaf begin af aan door “Bootstrapping” meer zeggenschap over financiële beslissingen binnen hun eigen ondernemingen.

Maar pas op; “Bootstrapping” kent ook een aantal keerzijden! Een groot nadeel van deze zelffinancieringsvorm is dat er voor de eigen onderneming minder kapitaal en middelen beschikbaar kunnen zijn dan bij externe financiering. Wat er op den duur weer voor zorgt dat een uitbreiding, of scale-up langzamer dan wel moeizamer kan verlopen.

Bootstrappers ervaren daarom ook meer financiële druk als hun bedrijven niet snel winstgevend worden; dit als gevolg van investeringen met eigen geld. Juist vanuit een groot netwerk en hechte gemeenschap kunnen zwarte ondernemers ook kapitaal en middelen verwerven. Steeds meer ondernemers beginnen de potentie van hun netwerk in te zien en zetten deze met succes in als financieringsbron. De evolutie van bootstrapping naar Crowdfunding is een feit.

Crowdfunding is een manier om geld in te zamelen voor een project of onderneming, waarbij een groep mensen de ‘Crowd’ een klein bedrag inlegt in plaats van dat een grote geldschieter dit doet. Crowdfunding is toegankelijker dan traditionele financieringsbronnen.

Ten tweede versterkt deze wijze van financiering de onderlinge band binnen de zwarte gemeenschap. Nog belangrijker het stelt de zwarte ondernemer in staat om onafhankelijk te opereren zonder invloed van externe financiers. In Nederland zijn binnen de zwarte gemeenschap bekende initiatieven zoals The Black Archives [2]en Kick Out Zwarte Piet (KOZP[3]) bekostigd door Crowdfunding.

Ook internationaal zijn er via Crowdfunding als bron van financiering successen geboekt. Official Black Wall Street (OBWS) Ondernemer 2020 Dawn Dickson is een voorbeeld van hoe je als zwarte ondernemer Crowdfunding succesvol kan toepassen. Dawn heeft als eerste zwarte vrouwelijke ondernemer 1 miljoen dollar op basis van Equity Crowdfunding binnengehaald. Dit is een vorm van Crowdfunding  waarbij geld wordt opgehaald bij een groot publiek in ruil voor aandelen of andere vormen van eigendom in een bedrijf .

[4] Haar 4e succesvolle bedrijf  PopCom weet gezichtsherkenning, kunstmatige intelligentie en blockchain technologieën met elkaar te verbinden om detailhandelaren meer inzicht te kunnen geven in de wensen en behoeften van hun klanten.

Crowdfunding kan via een officieel platform, maar dit is absoluut geen vereiste!
In Nederland staan de officiële crowdfundingplatformen onder toezicht van de Autoriteit Financiele Markten (AFM). Hun crowdfundingregister vermeldt alle crowdfundingplatformen die vanuit de toezichthouder een vergunning of ontheffing hebben gekregen.[5]

Bij de meeste officiële platformen betaal je verschillende commissies op basis van een kostenstructuur. De jaarlijkse rente ligt bij de platforms vaak tussen de zes en negen procent. Daarbovenop rekenen platforms vaak meerdere kosten, zoals een plaatsingsfee dan wel analysefee, succesfee of advieskosten.

De Zwarte ondernemers staan bekend om hun creativiteit,  innovatieve oplossingen en gemeenschapsgerichte mindset. Ondanks de vele barrières hebben zwarte ondernemers in Nederland toch succes geboekt met Crowdfunding in diverse sectoren zoals mode, entertainment, technologie, horeca en consultancy.

Initiatieven zoals The Black Archives en AFRO-Magazine helpen daarnaast bij het vergroten van zichtbaarheid en ondersteunen zwarte ondernemers met kennis, connecties en nog belangrijker het opbouwen van een eigen netwerk. Op den duur stimuleren zwarte ondernemers werkgelegenheid binnen hun gemeenschappen, bouwen ze bruggen tussen culturen en brengen ze vernieuwing in verschillende industrieën. De evolutie van de zwarte ondernemer van bootstrapper naar Crowdfunder is een realiteit, en dat is maar goed ook!

[1] McLean, George (1890). How to do Business, or the Secret of Success in Retail Merchandizing. Jefferson Jackson. p. 120.

[2] https://www.theblackarchives.nl/tba-blog/the-black-archives-haalt-20000-euro-op-via-750-donaties

[3] https://www.dipsaus.org/nieuws/2018/7/3/crowdfunding-van-kozp

[4] https://blog.obws.com/dawn-dickson-popcom-founder-ceo/

[5] Het crowdfundingregister vermeldt alle crowdfundingplatformen die van de AFM een vergunning of ontheffing hebben gekregen

Germain Fraser

Germain Fraser

Consultant / Schrijver

Germain Fraser (1990) is geboren in Paramarbo, Suriname. Hij is Senior  Risicomanagement Consultant (GRMC®) bij Fraser Consultancy & Advisory. Germain heeft tussen 2015-2025 gewerkt voor verschillende bedrijven binnen de financiële sector waaronder Robeco, Nationale-Nederlanden & ABN AMRO Bank. Fraser heeft verschillende commerciële functies bekleed op het gebied van financieringen, risicomanagement en accountmanagement.