Samenwerken aan verandering is geen verlies

Door 

Een open brief aan alle steden, scholen, bedrijven en organisaties in Nederland.

In mijn tienerjaren werd ik op een zomerse dag in een winkelstraat uit het niets voor nikker uitgemaakt door een politieagente vanuit een politiebus. Verbijsterd was ik en keek haar geschrokken aan. ''Wat kijk jij zwarte piet?', vroeg de agente nogmaals,ditmaal met een strakke blik.

Ik liep weg van haar… en begreep niet waarom de agente dat tegen mij zei en waarom haar collega stiekem mee lachte. Er was namelijk geen aanleiding tot deze laffe daad want ik had juist nietsvermoedend maar gefascineerd staan kijken naar de politiebus en inzittenden, niet wetende dat ik naar racisten keek binnen het politiekorps.

Uit schaamte koos ik ervoor om met niemand hierover te spreken en het te vergeten. Vrijwel zeker is dat er velen met mij soortgelijke ervaringen hebben meegemaakt op school, werk, woonomgeving, vriendenkring en vereniging etc. Ik accepteer daarom het sinterklaasfeest niet in de huidige vorm als onschuldige kinderen met leugens worden geïndoctrineerd over de zwart geschminkte knecht alias blackface.  

Wist u dat er vroeger Nederlandse kinderboeken waren met benamingen zoals: nikkertjes, sambo, Joe de gauwdief, piempampoentje, zwart, 10 kleine negertjes, 10 kleine nikkertjes, oki en doki bij de nikkers, etc. etc… Dit waren allemaal schokkende kinderboeken die het beeld van de zwarte medemens besmeurden. Als deze schoolboeken verwerpelijk waren en als ongepast werden betiteld, dan is de zwart geschminkte knecht van de witte sint evenzo ongepast en schendt hiermee morele normen en waarden van gelijkheid. Het is integraal verbonden aan ras gebaseerde systemen en wordt niet alleen door de wereldopinie als verbijsterend gezien, maar ook als een onfatsoenlijk apartheidsfeest van een dominante bevolkingsgroep die door gebrek aan empathisch vermogen koste wat kost blijft hangen in haar jeugdsentiment.

Vroeger wisten familie, vrienden en kennissen niet beter en leek het sinterklaasfeest een onschuldig kinderfeestje dat elk jaar genadeloos alle vormen van racisme en discriminatie openbaart. Er prat op gaan om een maand lang ongestoord en beschermd door de overheid en gemeente de zwarte bevolking eens lekker te schofferen werkt euforisch. Men behoudt zich ook voor dat aanpassen van het kinderfeest verwarrend zal zijn, maar vergeet hierbij dat kinderen constant onderhevig zijn aan nieuwe ontwikkelingen en slimmer zijn dan wij volwassenen die bekrompen denken en moedwillig vasthouden aan een kwetsend en mensonterend erfgoed. Wanneer denkt Nederland dit beschamend ouderwetse koloniale feestje en verhoudingen tussen zwart en wit als democratisch land recht te zetten?

Het is hypocriet om op het wereldpodium als democratisch en beschaafd land mee te willen debatteren over gelijke rechten als Nederland zelf niet ruimdenkend blijkt om veranderingen door te voeren in eigen land. Een traditie waarbij mijn Nederland met blinde waanzin smoesjes verzint om de genetische indoctrinatie overeind te houden, waarbij mijn Nederland in de maand november t/m 5 december Wereldkampioen is in het schenden van de rechten van de mens, morele normen en waarden van gelijkheid, waarbij ten dage van sinterklaas het virus racisme hoogtij viert boven vrijheid van meningsuiting.

En dat het protesterend geluid een zaak is van een klein groepje mensen zoals de media en politiek ons wilt doen geloven is onjuist en listig. Dit is heel subtiel het vrije gedachtegoed van het Nederlandse volk manipuleren. Er zullen ook geen drastische veranderingen komen zoals de minimaal ingevoerde diverse kleur en thema pieten. Dat was maar 1 procent en dus bedrog. De waarheid is dat 99% nog steeds zwart geschminkt blijft, dit is manipulatie en zoals een oud Nederlands gezegde ons leert ‘’iemands recht aan het lange lijntje knopen’’. Wat wil zeggen, een zaak rekken of op de lange baan schuiven zonder einde.

Zwarte piet is een karikatuur en wordt door de Verenigde Naties en wereldopinie bekritiseerd als een zeer negatieve stereotypering van de zwarte bevolking. Een karikatuur is een humoristische voorstelling van een persoon, een situatie of bijvoorbeeld gedrag, waarbij de meest kenmerkende trekken sterk worden overdreven. Ze kunnen zowel ter amusement of ter belediging zijn bedoeld. Het schminken van een zwart gezicht door volwassenen in de hoofdrol verkleed als zwarte piet had dus nooit toegestaan mogen worden. Mijn respect en dank gaat hierom uit naar alle steden, scholen, organisaties en bedrijven die wel een mens gelijkwaardige verandering in onze samenleving koesteren.

Samenwerken aan verandering is geen verlies, maar spreekt van een gezonde interventie en positieve ontwikkeling.

 Gannie Madjahalah is Body Cure Specialist bij , gevestigd in het Centrum van Rotterdam.